Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada proglasila 2. siječnja danom žalosti; Plenković: ‘Budite oprezni, ima i lažnih računa‘

sjednica Vlada RH ist


Vlada je osigurala interventnu pomoć od 120 milijuna kuna koja će već danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije

Minutom šutnje za sve poginule u jučerašnjem potresu počela je 33. sjednici Vlada Republike Hrvatske. Vlada je potom proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj povodom žrtava stradalih u potresu.
‘Nakon još jedne tragedija koja nas je zadesila i u kojoj je poginulo sedam ljudi, izražavam sućut njihovim obiteljima i svim pogođenima. 26 osoba je ozlijeđeno, a ruševine se i dalje pretražuju. Donijet ćemo niz odluka vezanih uz ovaj potres, između ostalog odluku o danu žalosti 2. siječnja. O ovome sam konzultirao i predsjednika Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora. I oni podržavaju ovu odluku’, kazao je premijer Plenković.

Vlada će otvoriti račun državne riznice za sve one koji žele pomoći.

‘Ovo je prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svu svoju empatiju i veliko srce što se vidjelo i moglo osjetiti već jučer. Preporučujemo da sva ta pomoć ide strukturirano i organizirano putem Civilne zaštite i Crvenog križa kako bi pomoć došla i do najmanjeg sela pogođenog potresom. Pozivamo građane da budu oprezni jer se, navodno, već pojavljuju i neki lažni računi’, kazao je Plenković.

Dodao je da je donesena odluka ukidanju propusnica na prostoru čitave Hrvatske, no zamolio je sve da se pridržavaju epidemioloških mjera jer se i dalje borimo protiv Covida-19.

‘Uz ovo smo imali i niz aktivnosti vezanih uz obnovu Zagreba. Tijekom siječnja očekuju se pozivi kako bi se iskoristilo 683 milijuna eura koje smo dobili iz Europskog fonda solidarnosti. Hrvatsku će danas posjetiti i Janez Lenarčić, slovenski povjerenik nadležan za ovakve izvanredne situacije’, kazao je Plenković.

‘Na sjednici ćemo donijeti i odluku o preraspodjeli sredstava za zdravstvo. Imamo neutrošenih oko 600 milijuna kuna za tu namjenu’, rekao je premijer.
Podsjetimo, nakon što je u utorak posjetio najpogođenija područja oko Petrinje, Gline i okolnih mjesta, premijer Andrej Plenković kazao je da će interventna pomoć od 120 milijuna kuna već danas biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije te istaknuo da slijedi velik posao u obnovi stradalih područja.

Dodao je i da će na sjednici Vlade donijeti odluku o otvaranju računa, preko kojega će građani moći dati svoj doprinos.

Najviše je novca osigurano za Sisačko-moslavačku županiju – 100 milijuna, te po 10 milijuna kuna za Zagrebačku i Karlovačku županiju, rekao je Plenković istaknuvši snažnu političku potporu solidarnosti Vlade s pogođenim županijama i sugrađanima.

Premijer je uputio apel građanima koji prikupljaju pomoć za stradale u potresu, da svu materijalnu pomoć usmjere Crvenom križu i Civilnoj zaštiti, kako bi pomoć bila ravnomjerno raspoređena na sva pogođena područja. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal

Većina Nijemaca za covid-putovnice po uzoru na Izrael

OgPortal

U eksploziji na području zagrebačkih Kozari puteva jedna osoba ozlijeđena, materijalna šteta ogromna

OgPortal

VIDEO Masovna tučnjava u noći kod HNK: ‘Mlatili su se 10 na 10’

OgPortal

U zadnja 24 sata 520 novih slučajeva zaraze, umrlo 8 ljudi, oporavile se 342 osobe

OgPortal