Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

WHO poziva na pravednu distribuciju cjepiva svima

who ist

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je u srijedu nacionalne vlade, u povodu prve godišnjice pojave koronavirusa u Kini, da osiguraju da cjepiva budu dostupna svim rizičnim skupinama svugdje, a ne samo u bogatim zemljama.

Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je da se prikupi 4 milijarde američkih dolara za kupnju cjepiva protiv covida-19 koja će biti distribuirana u zemljama s niskim i srednjim primanjima putem sustava COVAX.

To je izazov koji nas očekuje u Novoj godini, rekao je, u video poruci objavljenoj dan prije prve godišnjice prijave Pekinga prvih slučajeva upale pluća nepoznatog uzroka.

Cjepiva pružaju veliku nadu da će se preokrenuti tijek pandemije. Ali da bi se zaštitilo svijet, moramo osigurati da je cijepe svi ljudi koji su rizični svugdje, a ne samo u zemljama koje si mogu priuštiti cjepiva, rekao je.

Pozvao je i na suzbijanje teorija urote i napada na znanost. Izbor je lak, rekao je, i svijet može proći posljednje kilometre ove krize zajedno, međusobno si pomažući, od pravedne raspodjele cjepiva do pružanja točnih savjeta, suosjećanja i skrbi svima kojima su potrebni.

COVAX, inicijativa čiji je cilj pravedan pristup cjepivu protiv covida-19 za siromašne zemlje, objavio je 18. prosinca da je sklopio ugovore za gotovo dvije milijarde doza, gotovo udvostručivši svoje zalihe, a prve isporuke očekuju se početkom iduće godine.

Međunarodna misija WHO-a posjetit će Kinu u prvom tjednu siječnja kako bi istražila podrijetlo virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Wuhanu u prosincu 2019. Od tada se u svijetu zarazilo više od 81,84 milijuna ljudi, a umrlo je 1.788.443, po podacima Reutersa.

Vjerojatan scenarij je da će virus postati još jedan endemičan virus, virus koji će u određenoj mjeri biti prijetnja, ali jako slaba u kontekstu učinkovitog globalnog programa cijepljenja, rekao je u ponedjeljak Mike Ryan, WHO-ov stručnjak za izvanredne situacije. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal

U Kini je na djelu rapidno srozavanje medijskih sloboda

OgPortal

Četiri nova slučaja u Karlovačkoj županiji

OgPortal