Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin u novogodišnoj poruci poziva na “koheziju” usred drugog vala epidemije

putin-23443 ist

U novogodišnjoj poruci ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je stanovništvo na “koheziju” usred drugog vala pandemije novog koronavirusa koji je teško pogodio Rusiju.

– Danas je jako važno vjerovati u sebe, ne pokleknuti pred poteškoćama, zadržati našu koheziju, To je temelj svakog našeg budućeg uspjeha, rekao je Putin.

Zbog velike vremenske razlike, njegov govor prvi put je emitiran u ponoć na ruskom poluotoku Kamčatka na Dalekom istoku, gdje je 2021. počela ranije nego u Moskvi.

– Nažalost, epidemija još nije potpuno zaustavljena. Borba se nastavlja. Liječnici, medicinske sestre i bolničari hrabro nastavljaju svoj posao, rekao je predsjednik.

Vladimir Putin također je “uvjeren” da će Rusi “sve prevladati, nastaviti normalan život i dalje rješavati probleme novog desetljeća”.

Državna agencija za statistike priznala je u ponedjeljak puno veći broj žrtava pandemije. Prema tim brojkama, na temelju šireg pregleda uzorka smrti, oko 186.000 ljudi umrlo je od posljedica Covida-19 u Rusiji od početka epidemije čime Rusija postaje treća zemlja s najvećim brojem umrlih od Covida-19 u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Brazila.

Drugi podaci, koje vlasti objavljuju svakog dana govorili su u četvrtak o 57.019 umrlih od Covida-19, ali ti podaci uzimaju u obzir samo osobe čiju je smrt izravno izazvao koronavirus i što je potvrđeno obdukcijom.

Kako bi sačuvala uzdrmano gospodarstvo, Rusija za sada odbija karantenu na državnoj razini kao u proljeće, računa na prilagođavanje svog bolničkog sustava i na masovno cijepljenje svojim cjepivom Sputnjik V.

Ovu 2020. godinu u Rusiji je obilježilo i izglasavanje ustavnih amandmana kojima Putin dobiva ovlasti da se kandidira za još dva mandata, do 2036. godine. U jesen 2021. Rusiju očekuju parlamentarni izbori.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal

U Kini je na djelu rapidno srozavanje medijskih sloboda

OgPortal

Četiri nova slučaja u Karlovačkoj županiji

OgPortal

NOVA POTRESNA VIJEST: UMRO JE ZLATKO KRANJČAR, LEGENDA DINAMA I BIVŠI IZBORNIK HRVATSKE!

OgPortal

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze, preminulo je 11 osoba

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđena su 364 prekršaja

OgPortal