Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Stigao prvi tanker na LNG terminal, mještani se žale na buku

tanker 33 ist

Prvim danom u novoj godini LNG terminal u Omišlju počeo je s tržišnim poslovanjem, a jutros je iz SAD-a stigao i prvi tanker za isporuku plina. Kapacitet terminala rasprodan je u iduće tri godine, što bi u konačnici moglo utjecati i na nižu cijenu plina za naše građane.

Terminal za ukapljeni plin na otoku Krku napokon je počeo i s komercijalnim radom. Tanker za isporuku plina pristao je uz matični brod LNG Croatia koji je nedavno, zbog naleta jake bure, čuvan uz pomoć dva remorkera.

No direktor poduzeća LNG Hrvatska Hrvoje Krhen kaže da su brod i terminal sigurni od jakog vjetra, ali i od mogućeg potresa.

  • Konstrukcija samog pristana je projektirana na magnitude veće od 9 stupnjeva po Rihteru tako da nismo u problemima, rekao je Krhen.

Međutim, buka koju terminal proizvodi već danima smeta mještanima.

  • Ja mogu prihvatiti da smo bili izvor određene buke tijekom pokusnog, probnog rada i vjerujem da je nakon završetka probnog rada buka smanjena i sigurno ćemo postići razinu buke koja je definirana u rješenju o prihvatljivosti utjecaja na okoliš, poručio je Krhen.

Za tržište naše zemlje, ali i cijele jugoistočne Europe, realiziran je novi dobavni izvor prirodnog plina što će utjecati na likvidnost tržišta i konkurentu cijenu plina. Europska komisija je, za realizaciju terminala, Hrvatskoj dodijelila nepovratna sredstva u visini od stotinu milijuna eura. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal

Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo; Kurz: Ne želimo se isključivo oslanjati na EU

OgPortal

Neispravnost električnih instalacija je uzrok požara kuće u Sjeničaku Lasinjskom

OgPortal

Video koji je šokirao milijune: Stjuardesa ‘rastavila‘ svoje lice pa otkrila sasvim drugu ženu!

OgPortal