Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Britanija počinje cijepljenje Oxford/AstraZenecinim cjepivom

cjepljenje injekcija ist

Britanija će danas kao prva u svijetu početi koristiti jeftino i lako prenosivo cjepivo za Covid-19 farmaceutske tvrtke AstraZeneca i Sveučilišta Oxford, te tako napraviti još jedan korak naprijed u globalnoj borbi s pandemijom koronavirusa.
Ukupno 530 tisuća do sada pripremljenih doza toga cjepiva distribuirano je u šest engleskih bolnica. Program će se potom proširiti na stotine drugih mjesta diljem Britanije, a vlada se nada da će u roku od nekoliko mjeseci biti isporučeni deseci milijuna doza.

  • Ovo je ključna prekretnica u našoj borbi protiv ovog užasnog virusa i nadam se da daje novu nadu svima da se počinje nazirati kraj ove pandemije, izjavio je ministar zdravstva Matt Hancock u priopćenju.

Prošli mjesec Britanija je prva u svijetu počela s cijepljenjem koristeći cjepivo Pfizera i BioNTecha koje se mora čuvati na vrlo niskim temperaturama. Do sada je to cjepivo primilo oko milijun Britanaca.

Cjepivo Oxford/AstraZenece je jeftinije i može se čuvati u hladnjaku, pa ga je lakše transportirati i koristiti. Indija je u nedjelju to cjepivo odobrila za hitne slučajeve.

Posljednjih tjedana u Britaniji je došlo do značajnog porasta broja novozaraženih, uslijed pojave novog i zaraznijeg soja virusa. U nedjelju je zabilježeno gotovo 55 tisuća novih slučajeva, a ukupno je u zemlji od posljedica Covida-19 do sada umrlo više od 75 tisuća ljudi, na drugom mjestu po broju umrlih u Europi.

Britanska je vlada svoj program procjepljivanja proglasila najnaprednijim u svijetu, no optimizam te poruke mora pažljivo balansirati s imperativom nastavljenog pridržavanja epidemioloških uputa kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Premijer Boris Johnson u nedjelju je izjavio da je moguće pooštravanje već ionako vrlo strogih mjera u toj zemlji. Pojava i širenje novog soja virusa također je pridonijelo pristupu britanske vlade prema cijepljenju: sada je najveći prioritet da prvu dozu cjepiva dobije što veći broj ljudi, dok je primanje druge doze manje bitno. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Unatoč pandemiji odlični turistički rezultati u veljači u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Iz Milinovićeve stranke optužili HDZ za udbaške metode: ‘Zivkaju nas i uznemiruju s anonimnih brojeva!‘

OgPortal

‘Napali su nas Hafniumom!‘: U tijeku cyber udar neviđenih razmjera, na meti deseci tisuća organizacija

OgPortal

Predstavljamo vam LA LA Trio

OgPortal

Poznatom optičaru ukrali okvire naočala vrijedne dva milijuna kuna: ‘Nudim 50.000 kn za informacije o lopovu!‘

OgPortal

Nijemci uvode samotestiranje, Srbi od podne u lockdownu

OgPortal