Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Japan razmatra uvođenje izvanrednog stanja zbog COVID-a

japan ist

Japan razmatra proglašavanje izvanrednog stanja u Tokiju i okolnim prefekturama zbog pandemije bolesti COVID-19, rekao je na konferenciji za novinare premijer Yoshihide Suga.

Najavio je to nakon što su guverneri četiriju prefektura, uključujući Tokio, u subotu pozvali središnju vladu da uvede mjere za te regije nakon što je znatno porastao broj novozaraženih.

Na konferenciji u ponedjeljak guverner Chibe Kensaku Morita pozvao je Sugu da hitno donese proglas.

Proglas bi trebalo biti objavljen ovaj tjedan, izvijestili su lokalni mediji.

Japan je u nedjelju prijavio 3158 novih slučajeva zaraze, od toga je polovina iz četiriju prefektura – Tokija, Kanagawe, Chibe i Saitame.

Navodno guverneri također razmatraju skraćivanje radnog vremena kafića, karaoke-barova i restorana kako bi spriječili širenje virusa.

Guvernerka Tokija Yuriko Koike izrazila je zabrinutost zbog povećanja broja pacijenata s teškim simptomima, nakon što je taj broj u nedjelju skočio na 101. Pozvala je 14 milijuna stanovnika Tokija da i dalje izbjegavaju izlaske koji nisu nužni.

Japan je u četvrtak prijavio 4336 novih slučajeva zaraze, uključujući 1337 u Tokiju, dok se zemlja nastavlja boriti s trećim valom pandemije. Srušen je rekord od prethodnog dana, 26. prosinca, kada su, prema podacima ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, zabilježena 3703 nova slučaja.

U četvrtak ministarstvo je zabilježilo šest slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa koji je prvotno otkriven u Velikoj Britaniji. Dosad je ukupno registriran 21 slučaj zaraze tim sojem u Japanu, uključujući jednu osobu koja je zaražena novim sojem identificiranim u Južnoafričkoj Republici.

Potvrda novog soja, za koji se vjeruje da je zarazniji, navela je japansku vladu da privremeno suspendira ulazak stranaca u zemlju. Mjera se počela provoditi prije tjedan dana te će biti na snazi do kraja siječnja, izvijestilo je ministarstvo vanjskih poslova.

U ožujku su, zbog pandemije izazvane koronavirusom, Međunarodni olimpijski odbor i Japan donijeli dosad neviđenu odluku o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju za jednu godinu, na srpanj i kolovoz 2021.

Japan je početkom travnja proglasio izvanredno stanje u sedam prefektura. Tjedan dana poslije mjere su proširene na cijelu zemlju.

Izvanredno stanje trajalo je oko mjesec dana. U Tokiju i još četirima prefekturama završilo je tek potkraj svibnja i to su bile posljednje regije u kojima su na snazi bile restrikcije.

Japan je dosad uspio izbjeći pandemiju kakva je viđena u Europi i SAD-u, s ukupno 243.000 zaraženih i oko 3600 smrtnih slučajeva.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Škare-Ožbolt negira da je plagijatorica, Troskot se zahvaljuje na reklami: ‘Simpatična je, ali…‘

OgPortal

Prosvjednici opet na ulicama u Mjanmaru

OgPortal

Potres u Dalmaciji: ‘Snažno je zatreslo, srećom nije dugo…’

OgPortal

Grčka pita od špinata (Spanakopita)

OG Portal

Johnson: Ponovno otvaranje škola u Engleskoj korak prema normalnom životu

OgPortal

Jedno kazneno djelo

OgPortal