Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nestanak osnivača Alibabe potaknuo glasine o njegovoj sudbini

alibaba ist

Nestanak osnivača Alibabe iz javne sfere zadnja dva mjeseca, uključivo izostanak iz epizode televizijskog serijala u kojoj je trebao nastupiti, potaknuo je medijska nagađanja da je Jack Ma žrtva kineskih vlasti koje je kritizirao.
Najistaknutiji kineski poduzetnik nije se pojavio u javnosti od kraja listopada kad je sudjelovao na forumu u Šangaju i kritizirao kineski sustav regulacija u govoru kojim se zamjerio dužnosnicima, a što je rezultiralo suspenzijom 37 milijardi dolara vrijednog izlaska na burzu Alibabine branše Ant Group.

Financial Times u petak je objavio da je Ma u studenome zamijenjen kao sudac u posljednjoj epizodi televizijskog serijala za poduzetnike imena Afrički poslovni heroji.

Glasnogovornica Alibabe u ponedjeljak je rekla agenciji Reuters da se promjena dogodila zbog kolizije u rasporedu i odbila je dati daljnje komentare. Medijski napisi o nestanku vlasnika Alibabe pokrenuli su glasine na Twitteru, društvenoj mreži zabranjenoj u Kini gdje ta tema nije dobila veliku pozornost javnosti i gdje je raširena cenzura osjetljivih tema.

Kineska regulatorna tijela od listopada provjeravaju Maovo poslovanje pa je tako naređena istraga o kršenju tržišnog natjecanja Alibabe, a naređeno je i Ant grupi da odvoji svoje kreditno poslovanje od odjela za internetsko plaćanje.

Mislim da mu je rečeno da se povuče, kazao je Duncan Clark, čelnik konzultantske tvrtke BDA China sa sjedištem u Pekingu. Ovo je dosta jedinstvena situacija, povezanija s veličinom Anta i osjetljivostima financijskih regulacija.

Dionice Alibabe u Hong Kongu u ponedjeljak su pale za 2,15 posto. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal