Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Članovi Kongresa pozvali FBI da pokrene kriminalističku istragu Trumpa

trump23

Dvoje demokratskih zastupnika zatražilo je Federalni istražni ured (FBI) da pokrene kriminalističku istragu Donalda Trumpa zbog pritiska na dužnosnike da ponište rezultate predsjedničkih izbora.
Tijekom vikenda procurila je telefonska snimka, koju je prvi objavio Washington Post, koja je otkrila da je američki predsjednik molio visokog izbornog dužnosnika američke Georgije, republikanca Brada Raffenspergera, da poništi rezultate izbora 3. studenog u toj državi, tvrdeći da sve što treba učiniti je pronaći 11.780 glasova.

U pismu direktoru FBI-a Christopheru Wrayu, kalifornijski demokrat Ted Lieu te njujorška demokratkinja Kathleen Rice, ustvrdili su da su dokazi o izbornoj prijevari gospodina Trumpa na jasnom svjetlu.

Kao članovi Kongresa i bivši tužitelji, vjerujemo da je Donald Trump sudjelovao u nagovaranju ili zavjeri za činjenjem brojnih izbornih zločina. Molimo vas da odmah započnete kriminalističku istragu protiv predsjednika, napisali su Lieu i Rice.

U ponedjeljak je najviši izborni dužnosnik Georgije Gabriel Sterling pozvao ljude da glasuju u drugom krugu izbora za Senat u državi te razotkrio mnoge teorije zavjera o glasovanju koje su Trump i njegovi pristaše promovirali u Georgiji.

Dva mjeseca nakon američkih predsjedničkih izbora, Trump je odbijao priznati da je izgubio izbore od strane novoizabranog predsjednika Joea Bidena. Trumpovi saveznici umjesto toga pokrenuli su desetke tužbi radi poništavanja rezultata izbora u ključnim neodlučnim državama. Gotovo sve tužbe su odbačene zbog nedostatka dokaza.

Kongres sutra potvrđuje rezultate američkih predsjedničkih izbora

Kongres bi se trebao sastati u srijedu kako bi potvrdio Bidenovu izbornu pobjedu uoči predsjedničke inauguracije zakazane za 20. siječnja.

Zastupnički dom u nedjelju je na konstituirajućoj sjednici izabrao ponovno Nancy Pelosi (80) za predsjednicu doma.

Demokratsku su stranku izbori u studenome oslabili gubitkom 11 zastupničkih mjesta te sada imaju tek tijesnu većinu od 222 prema 212 zastupnika.

Kontrola Senata ovisit će, međutim, o dva izbora koji se danas održavaju u Georgiji. Ukoliko bi nakon isteka šestogodišnjeg mandata republikanski senator David Perdue i republikanska senatorica Kelly Loffler pobijedili, njihova bi stranka zadržala tanku većinu i imala moć da blokira neke od Bidenovih najambicioznijih planova.

Da bi demokrati vratili gornji dom, njihovi kandidati Raphael Warnock i Jon Ossoff moraju osvojiti oba senatska mjesta. U tom slučaju uz omjer snaga 50:50 presudni glas u Senatu bit će onaj potpredsjednice Kamale Harris.

Zbog važnosti izbora za dva senatska mandata, dan prije izbora u kampanje kandidata svojih stranaka uključili su se osobno i sadašnji i budući američki predsjednik Donald Trump i Joe Biden nastupima na završnim predizbornim skupovima.

Republikanci oba doma Kongresa pokušat će osporiti rezultate

Ustavna obveza Kongresa da potvrdi rezultate izbornog kolegija, koja je inače formalnost, ove godine se pretvara u pokušaj Trumpu lojalnih republikanaca da ospore Bidenovu pobjedu. Njihov stav bi mogao zakomplicirati prioritetni zadatak koji si je odredio Joe Biden: “pomiriti” Ameriku prevladavanjem stranačkih razlika.

Skupina od desetak republikanskih senatora predvođena Tedom Cruzom najavila je da će se u Kongresu na sjednici 6. siječnja usprotiviti priznavanju rezultata izbornog kolegija i Bidenovoj pobjedi. Isto je najavilo i oko 140 republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, što bi značilo da Kongres možda neće isti dan potvrditi rezultate izbora nego dan kasnije jer bi tada morao raspraviti o prigovorima na rezultate izbora u svakoj saveznoj državi koje ti zastupnici ospore. A oni su najavili da će osporiti rezultate u njih šest u kojima je Trump gubitnik.

Trumpovi pristaše najavili su prosvjedni marš u srijedu kada će zasjedati Kongres kako bi službeno potvrdio odluku elektorskog kolegija.

Desetorica bivših američkih ministara obrane upozorila su u pismu objavljenom u nedjelju da se vojska ne bi trebala miješati u pokušaje predsjednika Donalda Trumpa da spriječi prijenos vlasti na novoizabranoga predsjednika Joea Bidena.
Potpisnici pisma, među kojima su i Mark Esper, kojega je Trump otpustio u studenome, te James Mattis, također jedan od bivših ministara obrane Trumpove administracije, ističu kako je došlo vrijeme za prihvaćanje činjenice da je republikanac Trump izgubio izbore održane 3. studenoga 2020. te da će ga 20. siječnja naslijediti Biden. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Umro je Milan Bandić

OgPortal

Iz novinarske arhive – “Dobra poplavila naselja i prometnice”

OgPortal

Pogledajte video spot hrvatske predstavnice na Eurosongu: ‘Konačno se nemamo čega sramiti, bravo!‘

OgPortal

Papa otkrio nepoznate pojedinosti iz svog života: ‘Zbog tih sam događaja išao psihijatrici‘

OgPortal

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal