Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sud u Londonu odbio jamčevinu Assangeu

julian-assange ist

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu je sud u Londonu odbio jamčevinu uz obrazloženje da postoji rizik od bijega, prenosi Reuters i dodaje da u međuvremenu Sjedinjene Države nastoje ishoditi njegovo izručenje kako bi mu se sudilo za špijunažu.
Sutkinja Vanessa Baraitser je kazala da njegovo prijašnje ponašanje pokazuje da postoji opravdana bojazan od bijega ako bi ga se pustilo na uvjetnu slobodu.

Istodobno, američko ministarstvo pravosuđa uložilo je žalbu na odluku o neizručenju koju je kazneni sud donio. Baraitser je tada odbacila sve argumente obrane o politički motiviranom progonu, ali je odbila Assangeovo izručenje SAD-u zbog stanja njegovog mentalnog zdravlja, zbog rizika da bi on mogao počiniti samoubojstvo.

  • Postoje utemeljeni razlozi za vjerovati da se Julian Assange, da ga se danas pusti iz zatvora, ne bi pojavio na sudu i suočio se sa žalbenim postupkom, rekla je Baraitser.

Time se sutkinja referirala na činjenicu da je 2012. Assange prekršio odredbe uvjetne slobode kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužnice za silovanje te je tada pobjegao u ekvadorsko veleposlanstvo.

  • Što se gospodina Assangea tiče, on još nije pobijedio, ishod žalbe još nije poznat, dodala je.

Assange je u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu proveo sedam godina, da bi na posljetku bio doslovce iz zgrade odvučen pošto su mu ekvadorske vlasti uskratile gostoprimstvo, tj. ukinule azil.

Amerikanci su protiv 49-godišnjeg Assangea podignuli 18 točaka optužnice tijekom administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame, koje se odnose se na objavljivanje povjerljive dokumetacije s informacijama o američkim vojnim operacijama.

Assangeove pristaše smatraju ga herojem koji se žrtvovao razotkrivši američke protupravne postupke u Afganistanu i Iraku te navode da su kaznene prijave protiv njega ujedno i napad na novinarstvo i slobodu govora.

WikiLeaks je 2010. objavio američki vojni video koji prikazuje napad helikoptera Apache u Bagdadu 2007. godine u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dvoje novinara Reutersa. Tada je objavio i tisuće tajnih dokumenata diplomatskih depeša. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Posječena šuma, ukradeni janjci

OgPortal

Hrvatska bi po prvi put trebala dobiti registar stanovništva

OgPortal

U veljači privedeno gotovo 100.000 migranata

OgPortal

Vijeće za elektroničke medije dodijelilo Radio Ogulinu 136.328,15 kuna za pet programskih sadržaja

OgPortal

Za vikend nagla promjena s kojom će stići osjetno hladniji zrak

OgPortal

VIDEO: Pripadnici ATJ Lučko spasili nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja kod Saborskog

OgPortal