Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tužitelji oslobodili policajca koji je pucao na Jacoba Blakea

new york policija blokada teror ist

Američki tužitelji odbacili su optužbe protiv bijelog policajca u pucnjavi na Jacoba Blakea, crnca, u gradu Kenoshi u Wisconsinu, incident koji je u kolovozu izazvao smrtonosne ulične prosvjede i rasplamsao rasne napetosti u SAD-u.
Odluka okružnog državnog odvjetnika Kenoshe Michaela Graveleyja da policajca Rustena Sheskeyja ne tereti za bilo koji zločin mogla bi potaknuti još demonstracija, koje su posljednjih godina često izbijale u Sjedinjenim Državama nakon što bi policija bila oslobođena od prijestupa u pucnjavama na Afroamerikance.

Tijekom policijske intervencije koja je zabilježena video snimkom na mobitelu, Sheskey je iz blizine u Blakeova leđa pucao sedam puta dok je Blake otvarao vrata automobila, pogađajući ga četiri puta i paralizirajući ga od pojasa prema dolje.

Službenici su rekli da je u Blakeovom automobilu bio nož, a Graveley je rekao da je Sheskey imao pravo na samoobranu.

Blakeov odvjetnik Ben Crump rekao je da je Blake pokušavao prekinuti sukob dviju žena kada je ustrijeljen pred trojicom njegovih sinova, starosti tri, pet i osam godina.

U jeku protesta koji su uslijedili, tinejdžer Kyle Rittenhouse otvorio je vatru puškom, ubivši dvojicu muškaraca i ranivši još jednog. Rittenhouse, koji danas ima 18 godina, optužen je za nepromišljeno ubojstvo prvog stupnja i još pet kaznenih djela.

Rittenhouse se izjasnio da nije kriv po svim točkama optužnice u videu na Okružnom sudu Kenoshe. (hrt.hr) (foto:ilustracija)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Vedrana Rudan – Oj, Milane, jabuko bez grane

OgPortal

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal