Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Irak izdao nalog za uhićenje Trumpa

donald-trump

Irački sud u četvrtak je izdao uhidbeni nalog protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog ubojstva vodećeg iranskoga generala i zapovjednika elitne šijitske milicije prije godinu dana.

Sudac istražnog suda u Bagdadu izdao je nalog u skladu s iračkim kaznenim zakonom, navodi u izjavi vrhovno pravosudno vijeće, najviša iračka pravosudna instanca.

“Istražni postupci nastavit će se kako bi se identificirali ostali sudionici u tom zlodjelu, bez obzira na to jesu li Iračani ili stranci”, stoji u izjavi.

U američkom raketnom napadu pored bagdadskoga aerodroma 3. siječnja 2020. ubijen je Kasem Solejmani, zapovjednik iranskih elitnih snaga Kuds i Abu Madi al Mohandes, zamjenik zapovjednika iračke milicije Hašd al-Šabi.

Dvostruko ubojstvo izazvalo je strah od novog rata na Bliskom istoku između SAD-a i Irana.

Solejmani je bio na glasu kao jedan od najutjecajnijih vojnih zapovjednika, a imao je utjecaj u Iraku, Siriji i u drugim dijelovima Bliskog istoka gdje Iran ima uporišta.

Irački parlament je nakon njegova ubojstva odlučio dokončati prisutnost stranih snaga povezanih sa savezom koji se pod vodstvom SAD-a bori protiv militanata Islamske države.

Proteklih mjeseci dobro čuvana Zelena zona u Bagdadu gdje se nalaze američko veleposlanstvo i američke snage u Iraku bila je meta nekoliko napada za koje su okrivljene proiranske skupine.

Napetosti između Washingtona i Teherana eskalirale su nakon što je Trump povukao SAD iz iranskoga nuklearnog sporazuma 2018. te su ponovno uvedene američke sankcije.

Irački korak događa se dva dana nakon što je Iran podnio zahtjev Interpolu za izdavanje međunarodne tjeralice za Trumpom u vezi sa Solejmanijevom smrću. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Uhićen SDP-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika, prenoćit će u pritvoru

OgPortal

Rijetko viđen plagijat: Vesna Škare Ožbolt od riječi do riječi prepisala program od Mosta!

OgPortal

Ogulin bilježi izvrsne turističke rezultate – 2.322 dolazaka te 5.668 noćenja

OG Portal

Unatoč pandemiji odlični turistički rezultati u veljači u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Iz Milinovićeve stranke optužili HDZ za udbaške metode: ‘Zivkaju nas i uznemiruju s anonimnih brojeva!‘

OgPortal

‘Napali su nas Hafniumom!‘: U tijeku cyber udar neviđenih razmjera, na meti deseci tisuća organizacija

OgPortal