Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Telegram otkriva: Ćorić usred kaosa s potresom zaposlio mladog HDZ-ovca kao savjetnika. Za te iste poslove već ima jednog

Ćorić i Stipić

Prvog radnog dana ove godine, 4. siječnja, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić pobrinuo se za uhljebljivanje još jednog stranačkog kadra, Ivana Karla Stipića (30), koji je, ministrovim potpisom, postavljen na mjesto posebnog savjetnika u Ćorićevu kabinetu.

Samo dva mjeseca prije toga, Ćorić je u svoje ministarstvo, na potpuno iste poslove, primio još jednog posebnog savjetnika, čiji je popis radnih zadataka na vlas isti onim na koje je sada primljen i Ivan Karlo Stipić – “savjetovanje, pripremne radnje u vezi sa strateškim planiranjem, suradnja s medijima te pružanje pomoći za obavljanje navedenih poslova”.

Taj, lani primljeni Ćorićev savjetnik, bio je Domagoj Bačić, član HDZ-a i diplomirao je – kako je tada pisao portal Index – na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prošle godine, pa je dakle bez ikakvog radnog iskustva došao na mjesto Ćorićevog savjetnika.

Bio je najmlađi kandidat na izborima
Sada, dva mjeseca kasnije, Ćorić – bez obzira na tešku gospodarsku krizu izazvanu pandemijom Covida 19 i katastrofalne posljedice potresa u Petrinji, Sisku i Glini, prima još jednog savjetnika s potpuno istim opisom poslova: savjetovanje, pripremne radnje u vezi sa strateškim planiranjem, suradnju s medijima te pružanje pomoći za obavljanje navedenih poslova.

Naravno, nepotrebno je reći kako je i Ivan Karlo Stipić, baš kao i ranije primljeni Ćorićev savjetnik Domagoj Bačić, član HDZ-a. Štoviše, novopečeni savjetnik Ivan Karlo Stipić na prošlim je parlamentarnim izborima, u ljeto 2020., kao 30-godišnjak, bio najmlađi HDZ-ov kandidat za zastupnika i to u XI. izbornoj jedinici iz koje se biraju zastupnici, hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

U intervjuu koji je ljetos, pred izbore, dao Berlinskom magazinu, najstarijem hrvatskom mjesečniku u Njemačkoj, saznali smo da Ivan Karlo Stipić već više od šest godina živi u Berlinu te da je savjetnik Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pa mu je zato, kako je rekao, ”izuzetno bitan status i položaj Hrvata izvan granica Lijepe Naše, a pogotovo Hrvata u BiH”.

Uspio je sebe vratiti iz dijaspore
Novi savjetnik ministra Ćorića koji je svoj posao počeo prvog dana ove, 2021. godine, u intervjuu spomenutom mjesečniku rekao je i kako će, bude li izabran za zastupnika, prioritet njegova programa, s kojim je, kako je naglasio ”duboko povezan i na osobnoj razini” biti ”opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda” te da će se ”truditi omogućiti lakši povratak treće generacije iseljenih Hrvata iz europskih i prekooceanskih zemalja u Domovinu”.

I eto, već je uspio, bar u jednom slučaj: uspio je sebe vratiti iz dijaspore u domovinu, u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i to na mjestom savjetnika ministra, s koeficijentom plaće 2,619, osnovicom koja se primjenjuje na državne službenike. Ivan Karlo Stipić, primljen je doduše na određeno vrijeme i radit će ”najdulje dok traje mandat ministra gospodarstva i održivog razvoja”. Dakle, može biti siguran još tri i pol godine, ukoliko naravno Ćorić izdrži do kraja i ukoliko novi eventualni ministar, odluči li se premijer Andrej Plenković ”osvježiti” Vladu kako što je to učinio u prošlom mandatu, ne dovede nekog svog uhljeba.‘Brzo krene nostalgija za našim stilom života’
U prilogu HRT-a iz listopada 2017. saznali smo kako je Ivan Karlo Stipić, novopostavljeni savjetnik ministra Ćorića, u Njemačku, u Berlin, došao iz privatnih, a ne – kao većina Hrvata – ekonomskih razloga. Tada je rekao kako je u Njemačkoj promijenio već tri posla, a tada je radio kao poslovni analitičar Deutsche Banke. Novinarki se požalio kako život u Njemačkoj nije lagan, kako je prosječna plaća od dvije tisuće eura bruto, kad se odbiju porezi i plati stanarina, nedovoljna za komotan život.

”Prve godine svima je dobro, uzbuđeni su, ali nakon nekog vremena kad se stvari malo slegnu, krene nostalgija za domovinom, za našim stilom života. Često sam čuo da ljudi govore: Ah, na kraju krajeva nije sve u novcu”, rekao je Ivan Karlo Stipić prije nešto više od godine dana novinarki HRT-a.

I eto ga, u Hrvatskoj, vratio se, mučen nostalgijom za domovinom i našim stilom života.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Osnovno obrazovanje odraslih

OgPortal

U Slunju obustavljen projekt na Rastokama, gradonačelnik Katić o izvođaču radova: Njihov posao je blamaža, i ono što je odrađeno loše je napravljeno

OgPortal

Ostavke zbog cijepljenja preko reda padaju i u mafijaškom gnijezdu Corleoneu

OgPortal

Opet problemi s Đakićevim sinom. Potukao se s djevojkama na benzinskoj, prijava na kraju odbačena

OgPortal

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal

Pristigla i druga pošiljka spremnika za otpad

OgPortal