Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kalifornija: Kamioni hladnjače kao privremene mrtvačnice za umrle od Covida

kamioni 65 ist

Kalifornija je distribuirala najmanje 166 kamiona hladnjača za privremene mrtvačnice kako bi izašla na kraj s nedostatkom kapacieta u preopterećenim bolnicama zbog velikog broja umrlih od COVID-a.

Ta se američka savezna država pokušava oporaviti od pandemije, no samo prošli tjedan od COVID-a je umrlo 2500 ljudi, mnogo više nego u bilo kojoj drugoj saveznoj državi te su mrtvačnice pune.

Rast broja zaraženih uočen je i prije Dana zahvalnosti nakon kojeg se širenje virusa, zbog obiteljskih okupljanja, samo dodatno ubrzalo, no sada se Kalifornija, nakon proslava Božića i Nove godine, sprema na novi dramatični porast broja zaraženih.

Velik broj kamionskih prikolica s rashladnim uređajem i hladnjača morao se modificirati kako bi se u njima čuvao veći broj tijela. Kako ta vozila nisu predviđena da posluže kao mrtvačnice, u njima su nadograđene police kako bi im se kapacitet barem udvostručio.

Mark Ghilarducci, direktor službe za izvanredna stanja, poručio je da “plan upravljanja masovnom smrtnošću” među ostalim podrazumijeva i da će se s tijelima postupati s “poštovanjem i dostojanstveno”.

Pripadnici Nacionalne garde ovaj su tjedan kao ispomoć poslani u Ured mrtvozornika u Los Angelesu gdje od virusa svakih 15 minuta umre jedna osoba.

Mrtvačnice i tvrtke za posmrtnu pripomoć odbijaju ožalošćene obitelji jer su iscrpili kapacitete za prihvat umrlih, izvijestio je Los Angeles Times.

Bolnice u Los Angelesu su toliko preopterećene da je hitnoj pomoći rečeno da ne prevozi pacijente čije su šanse preživljavanja izrazito male.

Veći dio Kalifornije, uključujući i Los Angeles, je u ‘lockdownu’ i ljudima je naređeno da ne napuštaju svoje domove. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Rusi tvrde da do lipnja mogu osigurati pedeset milijuna doza cjepiva za Europu

OgPortal

Osniva se 21 obiteljski sud: O razvodima, djeci i skrbništvima odlučivat će specijalizirani suci

OgPortal

Povijesni susret u Najafu: Papa se sastao s poglavarom iračkih šijita, čovjekom koji ne prima gotovo nikoga

OgPortal

Posječena šuma, ukradeni janjci

OgPortal

Hrvatska bi po prvi put trebala dobiti registar stanovništva

OgPortal

U veljači privedeno gotovo 100.000 migranata

OgPortal