Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Austrija u škole šalje pet milijuna testova na koronavirus

testiranje korona ist

Austrijske škole će od 18. siječnja dobiti pet milijuna testova na koronavirus u okviru napora da se obuzda širenje zaraze kada se učenici vrate u učionice, najavila je austrijska vlada u subotu.
Testiranje će biti dobrovoljno, a nastavnici će se moći testirati najmanje jednom tjedno, najavio je ministar obrazovanja Heinz Fassmann.

  • Testiranje je ispravan odgovor kako bismo mogli premostiti dok se ne dovrši cijepljenje stanovništva, rekao je Fassmann.

Austrija je svojim školama naredila da od 7. do 15. siječnja prijeđu na online nastavu. Nije jasno kada će se škole ponovno otvoriti, rekao je Fassman no dodao je da se nada će to biti što prije.

Od roditelja mlađe djece bit će zatraženo da svoju djecu testiraju kod kuće, dok će se stariji moći testirati u školama.

  • Bit će roditelja koji će to odbiti, rekao je Fassman na konferenciji za medije.
  • No sveukupno, to je prilika ne samo da se škole otvore nego i da ostanu otvorene, rekao je.

U testiranju koje je predvidjela vlada štapić se samo gurne u nos i ne treba uzimati dublji bris ždrijela, što testiranje čini jednostavnijim.

Rezultat je vidljiv za samo 15 minuta te su ti testovi prikladni za brzo prepoznavanje visoko zaraznih osoba. Oni koji će biti pozitivni moraju obavijestiti vlasti radi daljnjeg testiranja.

Vlada je rekla da je osjetljivost testova pomoću brisa nosa usporediva s konvencionalnim testovima u kojima se uzima bris ždrijela, pozivajući se na studije berlinske bolnice Charite i Austrijske agencije za zdravstvo i sigurnost hrane.

Nastavnici bi se trebali početi cijepiti od druge polovice veljače, no cijepljenje nije obavezno.

Austrija, koja ima 8,9 milijuna stanovnika, trenutno je u trećem “lockdownu” i otvoreni su samo najnužniji dućani. U zemlji je od početka pandemije do sada registrirano 379.071 slučajeva zaraze koronavirusom i 6687 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19, bolesti koju uzrokuje taj virus. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal

Većina Nijemaca za covid-putovnice po uzoru na Izrael

OgPortal

U eksploziji na području zagrebačkih Kozari puteva jedna osoba ozlijeđena, materijalna šteta ogromna

OgPortal

VIDEO Masovna tučnjava u noći kod HNK: ‘Mlatili su se 10 na 10’

OgPortal

U zadnja 24 sata 520 novih slučajeva zaraze, umrlo 8 ljudi, oporavile se 342 osobe

OgPortal