Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Švedska pooštrava epidemiološke mjere

covid-vedrana ist

Švedska, koja vodi manje strogu strategiju protiv covida-19 od drugih zemalja, izglasala je u petak velikom većinom zakon kojim vladi daje privremene ovlasti za pooštravanje mjera protiv epidemije i po pri puta omogućuje zatvaranje restorana i dućana.
Vlada nordijskog kraljevstva, suočena s jakim drugim valom uz novi rekordni broj umrlih, predstavila je plan zakona u prosincu i zatim ove nedjelje pomaknula njegovo stupanje na snagu, početno predviđeno za ožujak. Švedska je u petak premašila vrhunac broja umrlih u proljeće, uz prosječno 101 umrlog dnevno prošlog tjedna, prema službenim podacima koje je prikupila agencija France presse.

Novi zakon će omogućiti vladi proglašenje oštrijih prisilnih mjera u ciljanim područjima i naplaćivanje novčane globe i određivanje sankcija za slučajeve nepoštivanja zakona, što do sada nije bio slučaj. Vlada će moći donijeti odluku o zatvaranju dućana, trgovačkih centara i javnog prijevoza, ili ograničiti broj osoba na okupljanjima na javnim prostorima. Ali taj zakon ne predviđa mogućnost uvođenja karantene.

Nakon usvajanja teksta zakona, premijer Stefan Löfven je najavio uvođenje novih pravila, koja se odnose na sportske dvorane, bazene i trgovačke centre. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson

OgPortal

Umro je Milan Bandić

OgPortal

Iz novinarske arhive – “Dobra poplavila naselja i prometnice”

OgPortal

Pogledajte video spot hrvatske predstavnice na Eurosongu: ‘Konačno se nemamo čega sramiti, bravo!‘

OgPortal

Papa otkrio nepoznate pojedinosti iz svog života: ‘Zbog tih sam događaja išao psihijatrici‘

OgPortal

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal