Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kazahstanska neovisna oporba bojkotira parlamentarne izbore

kazahstan ist

Osamnaest mjeseci nakon izbora kazahstanskog predsjednika Kasima Žomarta Tokajeva stanovnici srednjoazijske države u nedjelju glasaju za novi parlament.

Socijaldemokratska stranka bojkotira izbore, što znači da neće sudjelovati neovisna oporba. U proteklih nekoliko tjedana uhićeni su deseci aktivista.
Pravo glasa ima ukupno 11.9 milijuna birača.

Na izborima se natječe pet stranaka s 312 kandidata. Za ulazak u parlament trebaju prijeći prag od 7 posto. Kao i prijašnjih godina, očekuje se pobjeda vladajuće stranke Nur Otan.

Nakon što je Tokajev izabran u lipnju 2019. prosvjedovalo se u nekoliko gradova bivše sovjetske republike. U to su doba uhićene stotine ljudi.

Tokajev je preuzeo vlast od dugogodišnjeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji je otišao u mirovinu nakon tri desetljeća vlasti. Nazarbajev međutim još drži nekoliko utjecajnih ureda i smatra se najmoćnijim muškarcem u zemlji.

Njegova kći Dariga Nazarbajeva, koja je prije nego što je u proljeće smijenjena s dužnosti predsjednice gornjeg doma parlamenta smatrana najmoćnijom ženom u zemlji, ponovno se natječe na izborima.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kritizirali su kršenje demokratskih standarda na parlamentarnim izborima prije pet godina.
U novom izvješću OESS-a navodi se da bi se promjenom zakona mogle ograničiti ustavno zajamčene temeljne slobode.

Zbog pandemije koronavirusa na biralištima se primjenjuju stroža pravila. Glasači smiju pristupiti glasačkim mjestima samo sa zaštitnim maskama i rukavicama.

U Kazahstanu se od proljeća koronavirusom ukupno zarazilo više od 161.000 ljudi, pokazuju službeni podaci. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Ogulinski Hreljin bez vode

OgPortal

U petak nova akcija darivanja krvi

OgPortal

Krađe u Krnjaku i Dugoj Resi

OgPortal

Osam vatrogasnih intervencija

OgPortal

Može li se Sputnjikom V riješiti nedostatak cjepiva na tržištu?

OgPortal

Češki predsjednik zatražio cjepiva od Kine

OgPortal