Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Potpredsjednik Pence prisustvovat će Bidenovoj inauguraciji

Pence

Mike Pence prisustvovat će skorašnjoj inauguraciji Joea Bidena, javljaju američki mediji u subotu. Potpredsjednik je postao posljednji dugogodišnji lojalist koji je napustio sve izoliranijeg predsjednika Donalda Trumpa.
Odnosi između Trumpa i Pencea – dosad jednoga od najodlučnijih Trumpovih branitelja – narušeni su od srijede, kada je potpredsjednik službeno objavio Bidenovu pobjedu na izborima u studenom.

Gomila ekstremno desničarskih prosvjednika upala je isti dan u američki Kapitol želeći spriječiti Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu. U neredima koje je potaknuo Trump smrtno je stradalo petero ljudi.

Više medijskih izvješća citiralo je u subotu visoke dužnosnike da je Pence – koji je bio prisiljen skloniti se od prosvjednika tijekom nereda – odlučio prisustvovati Bidenovoj inauguraciji 20. siječnja.

Novoizabrani predsjednik početkom tjedna rekao je da će Pence biti dobrodošao na službenoj prisezi koja bi se trebala održati u smanjenom opsegu zbog koronavirusa. Bila bi nam čast da ga imamo ondje i da krenemo naprijed u tranziciji, rekao je Biden novinarima.

U svom posljednjem tvitu prije uklanjanja s Twittera u petak, Trump je rekao da neće prisustvovati inauguraciji. Uskoro bivši predsjednik optužen je za izazivanje nasilja u srijedu, a sada se suočava s dosad nezabilježenim drugim opozivom, koji bi trebao početi u ponedjeljak.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi upozorila je da će demokrati pokrenuti postupak ako Trump ne podnese ostavku ili se Pence ne pozove na 25. amandman prema kojem kabinet uklanja predsjednika s dužnosti.

Iako Pence o tome nije javno govorio, New York Times izvijestio je u četvrtak da je protiv primjene tog mehanizma, nikada ranije korištenog u američkoj povijesti. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal