Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Markotić: Područja pogođena potresom jedan od prioriteta za cijepljenje

Alemka Markotić 23 ist

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, rekla je u današnjoj HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da su područja pogođena potresom jedan od prioriteta za cijepljenje te da će najvjerojatnije kompletna tranša Moderninog cjepiva ići tamo, sve dok se ne pocijepi veći dio stanovništva.
Dodala je kako postoji povećana opasnost od većeg broja inficiranih, tim više što je u Sisačko-moslavačkoj županiji bila uzlazna krivulja baš uoči potresa.

  • Jako je važno da se ljudi cijepe na tom području, poručila je.

Apelirala je na pridržavanje mjera.

  • Treba svatko učiniti od sebe maksimum koji može, rekla je Markotić.

Markotić je rekla kako već dva tjedna postoji značajna tendencija pada, ali da blagdanske dane dijelom treba uzeti s rezervom s obzirom na broj testiranih.

  • Oni koji su bolesni definitivno dolaze, problem je da je moguće manje asimptomatskih detektirano, rekla je Markotić.

Dodala je da skoro tjedan dana vidimo važnu i značajnu tendenciju pada broja hospitaliziranih i onih na respiratorima, što je dobro i za zdravstveni sustav koji je, kako je rekla, bio dosta prenapregnut zadnjih tjedana.

  • U jednom trenutku smo se, nažalost, bili upisali među one koji imaju najveći broj inficiranih i hospitaliziranih u postotcima, međutim, takva situacija se događala više-manje u većini zemalja u Europi, a i u svijetu, rekla je Markotić.
  • Na sreću, Hrvatska je dobila jedan predah, poručila je.

Markotić je dodala kako nam potres ne ide u prilog te da će blagdanski dani utjecati na sve zemlje, pa ćemo vidjeti hoćemo li se zadržati bez ponovnog visokog porasta.

Istaknula je da se dogodilo nešto što se nije dogodilo nikad u povijesti otkad je cijepljenja – u jednoj godini čak 58 različitih cjepiva ušlo je u kliničku studiju. Neka od njih uspjela su doći i u završnu fazu.

  • Imamo ih. Naravno, bilo bi još puno bolje da ih ima još više, ali, nažalost, tržište je ogromno, potrebe su ogromne, rekla je Markotić.

Markotić je također rekla da količina potrebna za Sisačko-moslavačku županiju nije tako velika da bi značajno pomaknula planirane termine cijepljenja. Veliko je ohrabrenje i to što će AstraZeneca vjerojatno uspjeti plasirati svoje cjepivo relativno brzo.

Između ostalog je objasnila i kako su Pfizerovo i Modernino cjepivo kompletno nove tehnologije koje se razvijaju već desetak godina za druga cjepiva, protiv ebole i drugih, ali nisu mogla imati širu primjenu jer se radi o takozvanim orfanskim bolestima, koje se javljaju puno rjeđe, pa se velikim farmaceutskim kompanijama ne isplate.

  • Ovo je prvi put da se ta tehnologija mogla sada na velikom broju primijeniti i čini se da će to biti za sada nova budućnost razvoja cjepiva. Zasad se čini da su cjepiva sigurna. Prve analize koje smo vidjeli čine se da su i vrlo učinkovita, rekla je Markotić.

Dodala je da ljude s pravom zabrinjava to što se sve brzo dogodilo, a to se dogodilo, objasnila je, jer je prvi put u povijesti cijepljenja bio uložen ogroman novac.

  • Čini se da nekakvih značajnijih akutnih nuspojava, dakle, onih koje će se pojaviti odmah iza cijepljenja, osim nekih alergija, nema. Bitno je pratiti da ne bi kasnije bilo nekih značajnijih nuspojava, ali čini se za sada da vjerojatno neće biti, rekla je Markotić. (hrt.hr)
Facebook Comments

Posljednje objavljeno

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

OgPortal

Stem influencer Robert Knjaz!

OgPortal

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal