Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Grčka želi obnoviti putovanja, predlaže zajedničku potvrdu cijepljenja u EU

poros grčka ist

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis predložio je uspostavu potvrde o cijepljenju na razini Europske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja pogođena u pandemiji koronavirusa.

Grčka, kojoj turizam čini petinu BDP-a, nastoji oživjeti putovanja prije ljetne sezone i već je stvorila vlastiti standardizirani certifikat kojim se dokazuje da je pojedinac cijepljen.

Mitsotakis je u pismu šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen predložio uvođenje zajedničke potvrde za cijeli blok. Potvrda bi se mogla koristiti pri ulasku u sve oblike prijevoza.

– Iako cijepljenje nećemo učiniti obveznim ili preduvjetom za putovanje, osobe koje su se cijepile trebale bi moći slobodno putovati – naveo je u pismu grčki premijer.

– Potrebno je hitno usvojiti zajedničko razumijevanje o strukturi potvrde cijepljenja kako bi bila prihvaćena u svim zemljama članicama – dodao je Mitsotakis.

Ako članice EU-a mogu dogovoriti zajedničku formulu, “možemo to pitanje pogurati na relevantnim međunarodnim forumima i tako doprinijeti uspostavi mobilnosti na globalnoj razini”, dodaje se u pismu.

– Za zemlje poput Grčke koje ovise o turizmu, neophodno je da se ovaj problem riješi prije ljetne sezone – navodi se u pismu.

Grčka je relativno lako prebrodila prvi val pandemije, ali je porast zaraza od listopada opteretio njezin zdravstveni sustav već oslabljen u dugogodišnjoj krizi i natjerao vlasti na drugi “lockdown” u studenom. U zemlji je od početka pandemije potvrđeno 145.179 slučajeva i 5302 smrti povezanih s Covidom-19.(hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Oštećena lovačka čeka i hranilica za divljač u Jasenku

OgPortal

Vlasnik hotela u Imotskom zabranio ulaz SDP-ovcima Bauku i Staziću. Bauk: Idem po kokice i gledat ću kako me premijer brani

OgPortal

Hrvatski prvak slavio je 1:0 protiv Krasnodara i s ukupnih 4:2 prošao dalje

OgPortal

Osam požara na otvorenom

OgPortal

Stotine tisuća doza propada? Angela Merkel bez kočnica: ‘Ja se s tim ne mislim cijepiti‘

OgPortal

Šok za poduzetnike: Čak 90 posto novca iz Nacionalnog plana za oporavak ići će – javnom sektoru!

OgPortal