Velika Britanija na rubu katastrofe

Europska unija odlučivat će potkraj siječnja o odobrenju i trećeg cjepiva protiv COVID-a, koje je razvila britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca u suradnji sa sveučilištem u Oxfordu. Istodobno, u strahu od eksplozije trećeg vala pandemije u Europi, mnoge zemlje uvode sve jače oblike borbe protiv koronavirusa. Nijemce je šokirala najava kancelarke Merkel da bi stroge mjere mogle trajati sve do Uskrsa.

Velika Britanija proživljava najteže dane od pojave koronavirusa. Službeni podaci neumoljivi – u bolnicama se nalazi dvostruko više teško oboljelih u odnosu na lanjski travanj – kada su svi tvrdili da je situacija dramatična. Pa je uvođenje još strožih mjera jedino rješenje.

– Nažalost, ovaj se virus toliko brzo širi da jednostavno moramo promijeniti način života kako bismo ga zaustavili, kaže državni tajnik Kit Malthouse.

Očekuje se službena objava novih mjera, i svi tvrde – bit će najrigoroznije dosad. Istodobno, diljem Staroga kontinenta počelo je cijepljenje Moderninim cjepivom. U Budimpešti su očekivanja velika.

– Broj mogućih nuspojava u odnosu na ostala cjepiva ovdje je minimalan, stoga mislim da imamo pravo oruđe u borbi protiv virusa, ističe glavni infektolog Janos Szlavik.

I Španjolska je, unatoč nezapamćenom snježnom nevremenu, na vrijeme dobila Modernino cjepivo. Prvi na redu bili su zaposlenici madridske Hitne službe.

– Nadam se da će biti dovoljno cjepiva za zaposlenike, ali i za sve one koji se žele cijepiti. Ponovit ću svima – ovo je jedini način da se pobijedi pandemija, rekao je medicinski tehničar Pedro Lara.

Uz velike mjere osiguranja Modernino cjepivo stiglo je i u Italiju. Razlog za tako velike mjere opreza – sve češće su demonstracije brojnih nezadovoljnika diljem zemlje.

– Živimo bez prihoda, a vlada se ponaša kao da ne postojimo, ističe jedna prosvjednica.

Danas su prosvjedovali turistički vodiči. Njihov angažman pao je za punih 95 posto. A vlada ih je, čini se, zaboravila – posljednja financijska pomoć isplaćena im je u travnju prošle godine.(hrt)

Facebook Comments