Čačić okolo priča da je, kad je bio ministar, prijavio kriminal u poslijeratnoj obnovi. DORH nije našao prijavu

Varaždinski župan Radimir Čačić, koji je u vladi Ivice Račana 2000. godine bio ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo, već danima tvrdi kako su sumnjivi radovi na poslijeratnoj obnovi bili prijavljeni Državnom odvjetništvu RH. Pita se čak zašto ništa nije istraženo.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Sisku Telegramu kažu kako iz Čačićeva ministarstva nije stigla nikakva prijava. Odnosno, oni ju oni ne pronalaze, iako su pregledali sve evidencije unazad do 1995. godine.

Evo što sada tvrdi Radimir Čačić?
Čačić je još u prvom tjednu nakon potresa ustvrdio kako su određene nepravilnosti u obnovi prijavljene nakon što je on došao na čelo Ministarstva. Prije svega, radilo se o načinu dodjele poslova ljudima koji su bili u rodbinskim vezama s onima u Ministarstvu. O detaljima nije želio javno govoriti.

U utorak je, gostujući u emisiji Otvoreno HRT-a, te optužbe ponovio. Kazao je kako je bilo nereda, kako su kuće obnavljane na starim temeljima, da je bilo korupcije i nekvalitetnog materijala.

Na izravno pitanje o kakvim se točno nepravilnostima radilo, Čačić je nabrojao: “Ugrađivali su se neodgovarajući materijali, nije bilo željeza, kvalitetnog betona, agregata. Masa izvođača bili su nesposobni…”.

Sprega s konzultantima i izvođačima
Opisao je zatim kako je po dolasku u Ministarstvo ustrojio ured za unutarnju kontrolu jer je načuo priče o lošoj poslijeratnoj obnovi.“Dobio sam naznake da postoje neke sprege unutar ministarstva s konzalting i izvođačkim tvrtkama. Bila je tu supruga od jednog…. Odmah sam formirao upravu za unutarnju kontrolu jer nisam želio da se to dogodi meni u gradnji autocesta. Sve što sam dobio kroz izvještaje predao sam DORH-u, no nikada nisam čuo da je ikad itko postupio po toj dokumentaciji”, opisao je ne navodeći imena.

Pregledane prijave od 1995. godine
U potrazi za tom dokumentacijom u državnom odvjetništvu provjerili su sve evidencije i upisnike Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, Općinskog državnog odvjetništva u Sisku i pripojenog Općinskog državnog odvjetništva u Petrinji za razdoblje od 1995. godine do danas.“Obavljenim provjerama nije pronađen niti jedan predmet koji bi se odnosio na kaznenu prijavu odnosno drugi podnesak Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo vezano za nepravilnosti prilikom obnove i gradnje obiteljskih kuća te dodjelu poslova oko obnove na području Sisačko-moslavačke županije”, odgovaraju iz sisačkog tužiteljstva.

Tužiteljima trebaju dodatne informacije
“Napominjemo kako s obzirom na protek vremena, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da nisu postojali predmeti povodom kaznenih prijava ili raznih drugih podnesaka i pritužbi koje bi fizičke osobe podnosile protiv drugih fizičkih osoba, vlasnika obrta ili pravnih osoba, a vezano za moguće nezakonitosti prilikom obnove obiteljskih kuća na ratom stradalim područjima Sisačko-moslavačke županije”, objašnjavaju iz Županijskog državnog odvjetništva u Sisku dodajući kako u ovom trenutku nemaju dovoljno podataka o onima koji su prijave podnijeli.

Poručuju da će, ukoliko im se dodatni podaci dostave, obaviti i dodatne provjere. U međuvremenu se stavljaju i izvidi što ih je zbog sumnjive kvalitete obnove naložio USKOK.(telegram.hr)

Facebook Comments