Hrvatskoj treba još stotinjak seizmografa

Mobilnih pultova sada imamo dovoljno, ali nam nedostaje uređaja za stalne postaje. Turska npr. preko 1100 seizmoloških postaja i seizmografa. Nama bi ih trebalo još stotinjak. Trenutno ih imamo stotinjak, kazao je u Studiju 4 seizmolog Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Ivica Sović.
Nova oprema koja je jučer stigla na PMF bit će dio mobilnog ‘poola’ i u slučaju jačeg potresa ići u blizinu epicentra kako bi se prikupljali novi podaci. Najavio je kako se očekuje i nabava uređaja za stalne postaje. Razlika između seizmografa i akcelerografa je ta što seizmograf bilježi slabe vibracije, a akcelerograf je dizajniran tako da preživi jaki potres i zabilježi sve što je taj potres napravio.

  • Jako puno opreme, povlači i potrebu za puno ljudi. Zasad imamo samo osam seizmologa, jednog tehničara i jednog IT-evca. Uređaji koje sad imamo jako su osjetljivi, digitalni su, osjetljivi su i na mjunje i gromove. Kad vam prođe ciklona preko Jadrana – tri četiri postaje van upotrebe. Uređaji se šalju na popravak koji traje i do šest mjeseci, dodao je.

Kazao je kako seizmologa ima, ali je problem procedura. O broju radnih mjesta seizmologa odlučuje dekan, rektor pa ministar i to duga traje, naglasio je. Nada se da će se situacija promijeniti.

Nova oprema koja je jučer stigla na PMF bit će dio mobilnog ‘poola’ i u slučaju jačeg potresa ići u blizinu epicentra kako bi se prikupljali novi podaci. Najavio je kako se očekuje i nabava uređaja za stalne postaje. Razlika između seizmografa i akcelerografa je ta što seizmograf bilježi slabe vibracije, a akcelerograf je dizajniran tako da preživi jaki potres i zabilježi sve što je taj potres napravio. (hrt.hr)

Facebook Comments