Nova afera gradonačelnika Požege: Namještanje natječaja za energetsku obnovu?

Nakon što su objavili istraživačku priču o namještanju poslova u Požegi, portal Telegram objavio je i snimke razgovora u kojem gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić sa svojim zamjenikom dogradonačelnikom Mariom Pilonom nagovaraju direktora gradske požeške tvrtke Komunalac, Josipa Viteza, s kim će raditi poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada.

Uputstva su bila jasna, neposlušnost očita, a najveći je grijeh čini se, odbiti učlanjenje u HDZ.

Ovaj razgovor, s kojim je upoznat i USKOK, prema pisanju Telegrama je snimio sam Josip Vitez nakon što su ga vlasnici dvije požeške tvrtke obavijestili kako se sprema velika prijevara u poslu vrijednom oko 2,8 milijuna kuna kojeg je trebala voditi gradska tvrtka Komunalac te kako će gradonačelnik zahtijevati da poslove dobiju isključivo njima poznate i prijateljske tvrtke, njih ukupno sedam. Upozoravalo ga se i da je politički namješten te da o tome mora voditi računa.Šef županijskog HDZ-a Željko Glavić najavio je sankcije, a zamjenik predsjednika stranke Tomo Medved priznao je da ne stigne sve pratiti, ali da će stranka o svemu razgovarati.

“Ne stignem doslovce sve pratiti odavde. Imam neke informacije, ali ne dovoljno da mogu komentirati, ali ako je u pitanju stranka, sva ta pitanja reješavat ćemo u okvirima statuta i na tijelima stranke”, rekao je Medved.

Za oporbu je ovo tko zna koji dokaz u nizu o pravoj prirodi HDZ-a, pogotovo kad je riječ o lokalnoj razini.

“Da svaki dan deset lokalnih šerifa i šefova lokalnih poduzeća bude uhićeno, ne bi bilo dovoljno. Riječ je o potpuno sustavnoj pojavi, ovo sve što ovako ponekad vidimo, samo je vrh sante leda”, rekao je Tomislav Tomašević.

“Ova afera je tko zna koja u nizu koja pokazuje kako se upravlja državom. Dok ne shvatimo kao građani da se ovakve stvari mora kažnjavati, a neke druge nagrađivati, pitanje je kakvu budućnost biramo za sebe i za svoju djecu”, smatra Nikola Grmoja.Ovo nije prva afera požeškog gradonačelnika. Puljašić ima i optužnicu za subvencijsku prijevaru tešku milijun kuna te se od ranije vuku repovi nezakonitog zapošljavanja.

No, uoči posljednjih parlamentarnih izbora Andrej Plenković ga je ipak stavio na listu HDZ-a pa je Puljašić postao saborski zastupnik.

U kakvom je stanju u tom trenutku bio famozni premijerov radar za brzo otkrivanje nečasnih namjera, iz Vlade još nisu komentirali.(N1)

Facebook Comments