Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Capak o sve boljoj situaciji u Hrvatskoj: S ovom incidencijom smo na 7. mjestu u Europskoj uniji

Capak 786 ist


U posljednja 24 sata zabilježeno je 715 novih slučajeva, a preminule su 33 osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 715 novih slučajeva. Testirano je 5.335 osoba, što je 13,40 posto pozitivnih. Oporavilo se 1239 osoba u posljednja 24 sata. Preminule su 33 osobe, od kojih su sve imale više komorbiditeta. S jučerašnjim danom cijepljena je 41.532 osobe, a iskorišteno je 73,8 posto zaprimljenog cjepiva izvijestila je Vera Katalinić Janković.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o 14-dnevnoj incidenciji i usporedbi Hrvatske s drugim zemljama članicama Europske unije.
Prije tjedan dana smo imali 1098 od 6742 testirana,a 1.1. 1170 novooboljelih od 5631 testiranih. Ukupni broj u prvih 5 dana ovoga tjedna je 3819, što je za 23% manje od prvih pet dana prošloga tjedna: 4988. Incidencija u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika je ispod 300: 288,8. Najmanju ima Dubrovačko-neretvanska i Istarska županija, a najveću Međimurska.

Na ljestvici zemalja EU Hrvatska je na 7. mjestu s ovom incidencijom. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1093,6 i RH je na 20. mjestu ljestvice zemalja EU. U padu je i postotak pozitivnih u ukupno testiranima. Ukupno smo cijepili 41.532 osoba. U SMŽ je do jučer cijepljeno 3.772 osobe. U sustavu domova za starije je do sada testirano brzim testovima 13.157 djelatnika. Od toga je 389 njih bilo pozitivno. Tetsirano je 9491 korisnik domova, a od toga je 1192, ili 13% pozitivnih. Provedeno je 2669 testiranja zaposlenika u firmama u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Njih 85 je bilo pozitivno, izvijestio je Capak.

Božinović je pojasnio odluku o privremenoj zabrani ograničenja prelaska preko graničnih prijalaza RH.

  • I hrvatski državljani u slučaju neodgodivih i nužnih razloga mogu boraviti u susjednim trećim zemljama do 12 sati. To su rijetke situacije kad za osobe nema drugog izbora, kad je u pitanju sprovod ili nepostojanje javnog prijevoza a voze se osobe u tranzitu, studenata, odlazak liječniku, nabava lijekova… Također, putnici na koje se primijenjuju posebne epidemiološke mjere, odlukom se ta obveza ne odnosi samo na državljane trećih zemalja več na sve putnike koji dolaze s tog područja koja su na posebnoj listu HZJZ-a, rekao je Božinović.

Novinari su Božinovića upitali hoće li biti popuštanja mjera od 1.veljače.

  • Činjenica je da smo tek ovaj tjedan donijeli odluku o produžetku mjera koje sada traju do 31. siječnja. Nastavit ćemo raditi kao i do sada: svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju u RH i zemljama oko Hrvatske, zemljama EU. Nije nam u interesu braniti bilo što osim onog što se procijeni da se mora zbog širenja virusa i u tom smislu ćemo nekoliko dana prije isteka ove odluke uzeti u obzir sve faktore. Ovo je zimsko vrijeme i sve što se radi, radi se kako bismo postigli efikasan način borbe protiv epidemije, a to je prozračivanje, maske, održavanje distance… Naše mjere su varijacija kako te osnovne stvari ukalkulirati u neku odluku. Mi o mjerama razmišljamo stalno i to ćemo i dalje činiti ali danas nešto najaviti nije realno i to nećemo napraviti. Imamo još nešto više od dva tjedna u kojima ćemo pratiti situaciju. Nitko u ovoj epidemiji nije otok.

Ima li prijavljenih nuspojava na Modernino cjepivo?

  • Do jučer u 19 sati nema niti jedne prijave nuspojava za Modernino cjepivo, rekao je Capak.

Ima li mogućnost ublažavanja mjera prije isteka roka odluke?

  • Nismo rekli da ćemo na određenom broju propisivati mjere ili od njih odustajati. Drugi su to radili pa su češće mijenjali svoje postupke nego što su implementirali tzv. metodu semafora. Više faktora će tu odlučivati. Važno je to da mi danas za razliku od prije par mjeseci imamo cjepivo. Jedno je donositi mjere kad nemate viziju završetka epidemije, a ona sada postoji. Činjenica je da možemo računati, pretpostavljam, na sezonalnost virusa. U proljeće i ljeto se virus sporije širio i bile su blaže kliničke slike… Ipak, mi još nismo tu. Još je siječanj, odluke vrijede do 1.2. , a tada je još uvijek zima i hladno vrijeme. O tome moramo voditi računa kako ne bismo došli u situaciju kako ne bismo preopteretili zdravstveni sustav, rekao je Božinović.

Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje zašto je Hrvatska naručila najviše AstraZenecinog cjepiva.

  • Znali smo da EK ide u pregovore sa 6+1 proizvođačem, a njihov ugovor je bio prvi ponuđen. Tada je u Komisiji i medijima bilo govora o tome da će prvo cjepivo koje će se registrirati biti upravo to cjepivo. Tada se još nije spominjala registracija Pfizera. Cijena je bila povoljna prema onome što smo znali. Naručili smo količine koje su nam trebale da pokrijemo rizične skupine u RH. Astra Zeneca je pred registracijom. Informacije koje imamo su da su predali zahtjev i da imaju namjere dati odgovore na sva pitanja koja su postavljena. Najvjerojatniji datum registracije tog cjepiva je 29.1., kaže Capak. (jutarnji.hr)
Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal