Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Lauc: ‘DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone’

Lauc

Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, založio se za to da se počne kažnjavati sve koji šire strah zbog širenja koronavirusa. Lauc se tijekom pandemije prometnuo u jednog od najistaknutijih protivnika oštrih mjera za suzbijanje virusa. Često ulazi u javne rasprave sa stručnjacima koji se zalažu za strogi pristup tom problemu, a neke tvrdnje koje je u posljednje vrijeme iznosio izazvale su oštre reakcije suprotstavljene strane.

Lauc se danas pozvao na objavu DORH-a koji je u ožujku odlučio da državna odvjetništva i policija trebaju zajedno raditi na procesuiranju širitelja panike. Znanstvenik je citirao čitavo priopćenje DORH-a o tom pitanju, a mi prenosimo samo najvažniji dio bez navođenja svih spomenutih zakonskih članaka:

“Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. … kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu…”

‘Lažne uzbune nisu sloboda govora’
Na to je Lauc dodao komentar o tome kako bi, po njegovom mišljenju, trebalo postupati sa širiteljima straha i panike. “Onog nesretnika koji je pričao gluposti o potresima su brzo uhitili. Osobno ne vidim veliku razliku između njega i onih koji sustavno kroz medije šire strah i paniku zbog pandemije. Pandemija je stvarna i treba joj pristupiti ozbiljno, no širenje straha i panike (tj. lažne uzbune) je ipak kazneno djelo, a ne stvar slobode govora. Posebice kada se radi o sustavom djelovanju u tom smjeru… Nadam se da će institucije odraditi svoj dio posla i onemogućiti sustavno trovanje nacije strahom”, napisao je.

Lauc je objavu aranžirao medijskim naslovima koje očito smatra primjerima izazivanja panike zbog kojih bi DORH trebao uredovati. Na njegovom popisu ima i prilično nerazumljivih primjera, poput onoga kojim se naprosto obavještava čitatelje da je u Južnoj Africi otkriven zarazniji soj koronavirusa, ili onoga koji javlja da je uočena promijenjena klinička slika kod mlađih pacijenata.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal

U Hrvatskoj 356 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 15 osoba

OgPortal

Samozatajna učiteljica zapanjila Italiju: ‘Pojma nismo imali da ima toliko novca, sve nam je ostavila!‘

OgPortal

Zagreb će do izbora u svibnju voditi Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević

OgPortal

U Ogulinu nema novih slučajeva zaraze

OgPortal

Novi atraktivni turistički sadržaj kod Rakovice, u izgradnji prva karting staza u ovom dijelu Hrvatske, duga 330 metara

OgPortal