Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Guterres upozorava na “vakci-nacionalizam”

un_zgrada

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u petak je izrazio žaljenje zbog “brojke koja slama srce” – dva milijuna umrlih u svijetu od koronavirusa, te se osvrnuo na činjenicu da “solidarnost pada” u odgovoru svijeta na virus.
Danas svjedočimo vakuumu u pogledu cjepiva. Cjepiva dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopće nema. Znanost uspijeva – ali solidarnost pada, rekao je šef UN-a.

Bez navođenja imena, Guterres je kritizirao to što “neke zemlje dogovaraju dodatnu kupnju sa strane, nabavljaju više nego što je potrebno.”

  • Vlade imaju odgovornost štititi svoje stanovnike, no ‘vakci-nacionalizmom’ će zemlje same sebe poraziti te će usporiti globalni oporavak. Covid-19 se ne može pobijediti pojedinačno zemlju po zemlju, dodao je.

Rekao je da se prioritet mora dati onima koji se nalaze “na prvoj crti obrane: humanitarcima i rizičnim osobama.”

Na konferenciji za medije, predsjednik Glavne skupštine UN-a, Volkan Bozkir, najavio je da će se i on i Guterres uskoro cijepiti. Šef UN-a će primiti cjepivo sljedeći tjedan, a Bozkir 2. veljače.

  • To je zato što New York, gdje se nalazi sjedišter UN-a, ima javno-zdravstvenu politiku davanja cjepiva svima starijima od 65 godina, rekao je Bozkir. (hrt.hr)
Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal

U Ogulinu zabilježen jedan novi slučaj zaraze, u županiji 45

OgPortal

Božinović otkrio pravila za restorane i kafiće, vraća se karantena od 14 dana za zaražene

OgPortal