Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kinezi predstavili vlak koji juri 620 km/h: ‘Levitira iznad pruge, možete ga pomaknuti prstom!‘

kineski prototip super brzog vlaka ist


Do kraja prošle godine, u Kini je bilo više od 37.900 kilometara pruga za superbrze vlakove

Kineski inženjeri predstavili su prototip superbrzog magnetskog vlaka, koji se koristi eksperimentalnom tehnologijom visokotemperaturnih supravodiča (VTS). Dizajneri vlaka s Jugozapadnog sveučilišta Jiaotong tvrde kako će vlak moći doseći brzinu od 620 kilometara na sat.

Vlak je isproban prošlog tjedna, na 165 metara dugom poligonu za testiranje. Radi se o prvoj komercijalnoj primjeni visokotemperaturnih supravodiča, koji ne zahtijevaju tehnički složen i skup proces hlađenja na izrazito niske temperature uz pomoć tekućeg helija.
Poput ostalih vlakova koji lebde iznad tračnica uz pomoć magnetskog polja – maglev vlakova – i ovaj prototip levitira iznad pruge kako bi iskusio što manje trenja. Deng Zigang, zamjenik direktora istraživačkog centra za superbrze maglev vlakove u tunelima pod niskim pritiskom, naglasio je kako VTS tehnologija omogućava vlaku da lebdi bez stalnog napona.
“Može se pomaknuti jednom rukom”, kazao je Deng, a kineski Xinhuanet piše kako je jedan od novinara na prezentaciji uspio jednim prstom pomaknuti lokomotivu tešku 12 tona.
Vlak su zajednički razvili sveučilišni stručnjaci u suradnji s kineskim željezničkim gigantima, China Railway Group Limited i CRRC Corporation Limited.

VTS tehnologija predstavlja velik iskorak prema konačnom cilju željezničkog prijevoza – vlakovi s magnetskom levitacijom koji putuju u tunelima pod niskim pritiskom. Radi se o konceptu koji bi maksimalno eliminirao glavnu prepreku kod postizanja visokih brzina, trenje. Konvencionalni vlakovi gube energiju i brzinu na trenje između kotača i tračnica, te na otpor zraka. Kako otpor zraka raste s brzinom vlaka, smanjivanje pritiska zraka omogućilo bi postizanje brzina većih i od 1000 kilometara na sat.
Kina je proteklih godina preuzela vodeće mjesto u svijetu po izgradnji brzih željezničkih puteva. Do kraja prošle godine, u Kini je bilo više od 37.900 kilometara pruga za superbrze vlakove. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal

Pristigla i druga pošiljka spremnika za otpad

OgPortal

Loša epidemiološka slika u Slovačkoj: “Izabrali smo pogrešnu strategiju”

OgPortal

Šef dubrovačkog SDP-a podnio ostavku i ne ide na izbore za gradonačelnika: ‘Priznao sam kazneno djelo’

OgPortal

Šokantni prizori iz Zagreba: Muškarac se popeo na 200 metara visok dimnjak Toplane na Trešnjevci

OgPortal

Novozelandski Auckland izišao iz karantene

OgPortal