Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Koliko je realno da će nam ovog ljeta za putovanje trebati posebna Covid potvrda?

aerodrom rijeka2 ist

EU čelnici trebali bi u četvrtak otvoriti političku raspravu o tome treba li uopće povezivati cijepljenje s putovanjima
Kontroverzni prijedlog o “Covid putovnicama” opet je na stolu, ali umjesto nacionalnih i teorijskih rasprava o tome treba li onima koji su se cijepili omogućiti slobodnije kretanje, diskusija se ovoga tjedna seli na najviši politički nivo. Očekuje se da će čelnici država članica EU-a u četvrtak razmatrati i pitanje hoćemo li moći jednostavnije putovati ako smo se cijepili protiv Covida-19.Prijepor postoji oko više aspekata ove ideje, a među članicama EU-a još nema suglasja je li uopće prihvatljivo da uobičajene potvrde o cijepljenju vrijede i kao posebni certifikati za putovanja bez epidemioloških ograničenja, poput obavezne karantene. Otvoreno je i pitanje kada bi uopće bilo fer uvoditi takvu ‘dozvolu za kretanje’ s obzirom da je kampanja cijepljenja tek počela, i to s cijelim nizom teškoća i zastoja.

O tim pitanjima trebali bi diskutirati europski premijeri i predsjednici na virtualnom sastanku krajem tjedna. Izdvojili smo nekoliko ključnih elemenata o prijedlogu koji već izaziva žustre polemike.

Zašto je prijedlog sporan?
Iako bi, na prvi pogled, Covid putovnice trebale pojednostaviti putovanja – jer onaj tko se cijepio ne bi, primjerice, morao ići u višednevnu obaveznu karantenu nakon prelaska granice – radi se o, politički i pravno, vrlo osjetljivoj pa i spornoj ideji. Cijepljenje u EU je tek krenulo, a redosljed cijepljenja određuju vlade.Oni koji još nisu dobili priliku da se cijepe bili bi stavljeni, ne svojom voljom, u nepovoljniji položaj. Kakva bi bila praksa prema osobama mlađim od 18 godina koje se uopće ne cijepe? Osim toga, cijepljenje je dobrovoljno, a stvorio bi se dojam da je zaobilaznim putem postalo obavezno, što bi moglo izazvati dodatni otpor prema masovnoj kampanji cijepljenja.

Što kažu šefovi EU?
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, prenose europski mediji, smatra da je nužno otvoriti tu raspravu, ali upozorava da ne treba brzati s eventualnim uvođenjem Covid potvrde te vrste. Dok je potvrda o cijepljenju potrebna s medicinskog aspekta, trebaju li (i koja) dodatna prava biti vezana uz nju političko je i pravno pitanje, podsjeća šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.Važno je naći “pravu ravnotežu”, kaže von der Leyen. Neki se neće imati priliku odmah cijepiti, pa je potrebno naći alternativnu opciju, poput negativnog testa, smatra predsjednica Komisije.

Tko je za, a tko protiv?
Prijedlog gura Grčka, čija ekonomija, poput hrvatske, značajno ovisi o putovanjima i turizmu. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis predložio je da EU uvede ujednačenu potvrdu o cijepljenju kojom bi se olakšala prekogranična putovanja za vrijeme pandemije. Potvrda ne bi bila preduvjet za putovanje, ali bi ipak onima koji su se cijepili omogućila slobodnije kretanje – bez, primjerice, obavezne samoizolacije.Grčku podržava Portugal, koji je upravo preuzeo predsjedanje EU-om. “Za zemlje poput Portugala ili Grčke turizam je posebno bitan za gospodarstvo”, kazao je portugalski premijer Antonio Costa, ocijenivši da je, približavanjem ljeta, ključno zajamčiti da se ljudi, kada putuju, osjećaju sigurno. To se može na više načina, certifikatom, negativnim testom, pa treba razmotriti različite opcije, smatra Costa.

Francuska je skeptična prema prijedlogu kojeg ocjenjuje preuranjenim, upravo zato što je kampanja cijepljenja u europskim zemljama tek na početku. U skeptičan tabor možemo, koliko je zasad poznato, svrstati i Hrvatsku.

Što misli hrvatska Vlada?
Potpredsjednik Vlade Davor Božinović ustvrdio je danas da je u ovom trenutku prerano odlučiti o uvođenju potvrda o cijepljenju koje bi omogućile slobodno putovanje. Na tragu razmišljanja francuskih dužnosnika, Božinović upozorava da su količine cjepiva premale da bi se donosile odluke te vrste.

U Ministarstvu turizmu su, kako doznajemo, također rezervirani prema ideji Covid putovnica jer cijepljenje protiv koronavirusa u Europi još uvijek nije masovno dostupno. Mada bi certifikat trebao olakšati dolazak turista, pitanje je koliko će brzo zemlje, poput primjerice Njemačke koja je jedno od glavnih tržišta za domaći turizam, postići procijepljenost, upozoravaju neslužbeni izvori.

Što onda planiraju u Vladi?
Ministarstvo turizma priprema nacionalnu oznaku koju će moći dobiti objekti u industriji turizma i putovanja, od zračnih luka i kolodvora do hotela i OPG-ova, a koja bi gostima trebala biti jamstvo da nositelj te oznake striktno poštuje uvjete i preporuke za suzbijanje zaraze koronavirusom. Oznaku, koju razvijaju u okviru oznake “Safe travels” Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), planiraju početi dodjeljivati u veljači.

Ministarstvo će, kažu, voditi evidenciju tko su sve nositelji te nacionalne oznake te ad hoc provjeravati pridržavanje mjera koje su u određenom trenutku na snazi. Mjere i sigurnosni protokoli se, međutim, mijenjaju, nekad i u kratkom vremenu jer se tako mijenja i epidemiološka situacija, pa tek treba vidjeti hoće li i kako uopće ova oznaka zaživjeti u praksi.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal

Pristigla i druga pošiljka spremnika za otpad

OgPortal

Loša epidemiološka slika u Slovačkoj: “Izabrali smo pogrešnu strategiju”

OgPortal

Šef dubrovačkog SDP-a podnio ostavku i ne ide na izbore za gradonačelnika: ‘Priznao sam kazneno djelo’

OgPortal

Šokantni prizori iz Zagreba: Muškarac se popeo na 200 metara visok dimnjak Toplane na Trešnjevci

OgPortal

Novozelandski Auckland izišao iz karantene

OgPortal