Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ovako Plenković odgovara na pitanje ostaje li Žinić župan: ‘Ne možemo ništa, tu nema mehanizma’

Plenković ist siječanj 2020.

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon aktualnog sata u Saboru na kojoj je komentirao i slučaj sisačkog župana Ive Žinića koji se našao u nekretinskom skandalu.Na samom početku komentirao je šefa HSS-a Krešu Beljaka za kojeg je rekao da je danas toliko nahvalio Vladu, da to nije godinama čuo. “Ono što je meni drago da nas jedan od oporbenih zastupnika silno podržava, ne znam znači li to da želi postati dio većine. Govorim o gospodinu Beljaka. HSS pripada desnom centru, a ne tamo gdje on drži HSS, a vidim da i on pomalo to shvaća”, rekao je.

Novinari su ga pitali je li mu sada sve jasno oko Žinićeva skandala. “Nije”, kratko je odgovorio. Na pitanje je li dobio više informacije, rekao je kako se “nije puno promijenilo što se tiče njegovih saznanja”. “Ne mogu baš sve istraživati”, rekao je.

Kako je Žinić došao do kuće prije Bljeska i Oluje?
Na pitanje misli li i dalje da je protiv Žinića pokrenuta medijska histerija, rekao je ovako: “Ja sam rekao da je bila medijska hajka oko obnove. Imali smo jednu televiziju koja je snimila kuću koja je obnoveljan nakon rata, i cilj je bio stigmatizirati vlast koja je obnavljala te kuće nakon rata. Nema hajke, postoje činjenice, a ne političko profiterstvo”.Novinari su ga pitali i za komentar na priopćenje državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stsambeno zbrinjavanje Nikole Mažara, koji je rekao da je Žinić dobio kuću u travnju 95., prije Bljeska i Oluje.

“Ja ne znam za taj podatak. Nisam vidio to priopćenje, kad ga vidim mogu ga komentirati”, rekao je. “Treba ispitati sve okolnosti, ja se nisam bavio imovinom kao predsjednik HDZ-a. Mislite da ja kako premijer imam vremena raditi screening imovine?”, rekao je Plenković.
“Porezna radi svoj posao, ali neće o tome mene obavještavati”, rekao je. “Kad uđete u politiku imate presumpciju povjerenja. Sad smo u instant medijskoj komunikaciji gdje svatko od vas treba staviti agendu”, dodao je.

Nemaju mehanizme da maknu Žinića
Novinari su ga pitali i je li razgovarao sa Žinićem. “On je jučer svima nama tumačio o čemu se radi. Nemamo mi privatan odnos da nas dvojica pričamo o tome. Čudi me da vaš kolega to nije sinoć već saznao, prije nego što sam ja izašao pred medije”, rekao je. Na pitanje šteti li HDZ-u situacija sa Žinićem, rekao je “a sigurno nam ne koristi”.Novinari su ga pitali i hoće li Žinić ostati župan. “Ne možemo ništa, tu nema mehanizma”, rekao je. Na pitanje hoće li mu ti predložiti, kaže: “Šteta je tu, želim da se to sve rasvijetli i ispitaju okolnosti”.

Je li vam zamislivo da bude i dalje na listi HDZ-a, pitali su ga novinari. “O tome ćemo sve znati kad se rasvijetli slučaj”, rekao je. Novinari su ga pitali i hoće li tražiti tzv. krtice koje puštaju informacije. “Ima ljudi koji su bolji s vašom kolegicom, nego sa mnom ili predsjednikom Sabora”, rekao je.

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Pristigla i druga pošiljka spremnika za otpad

OgPortal

Loša epidemiološka slika u Slovačkoj: “Izabrali smo pogrešnu strategiju”

OgPortal

Šef dubrovačkog SDP-a podnio ostavku i ne ide na izbore za gradonačelnika: ‘Priznao sam kazneno djelo’

OgPortal

Šokantni prizori iz Zagreba: Muškarac se popeo na 200 metara visok dimnjak Toplane na Trešnjevci

OgPortal

Novozelandski Auckland izišao iz karantene

OgPortal

U zadnja 24 sata 394 nova slučaja zaraze, umrlo 5 ljudi, oporavilo ih se 416

OgPortal