Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačka odustala od mega-lockdowna, ali sad se rodila ideja koja bi mogla utjecati na cijelu EU!

Angela Merkel 96 ist


Uz zatvorene škole, što više radnika treba raditi od kuće, ali bez zabrane javnog prometa i uvođenja policijskog sata

Iako se to najavljivalo, Njemačka ipak nije, po uzoru na Francusku i Bavarsku, i na saveznoj razini uvela policijski sat ni zabranu izlaska iz kuće osim u strogo ograničenim slučajevima.

  • Važno je da brzo dođemo do 50, kako bismo mogli razgovarati o otvaranjima”, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak navečer na sastanku s premijerima 16 njemačkih saveznih država, na kojem je dogovoren nastavak lockdowna do 14. veljače, uz daljnje postroženje mjera. Brojka 50 koju spominje je broj novooboljelih u tjedan dana na 100.000 stanovnika: sada on premašuje 300. Ako se zaustavi širenje novog soja virusa odmah u začetku, Merkel vjeruje da bi se pandemija mogla zauzdati do sredine veljače, prenosi berlinski Tagesspiegel.

Odustalo se i od plana o obustavi javnog prometa. Umjesto toga, zamoljeni su poslodavci koji ne mogu organizirati rad od kuće da prilagode radno vrijeme kako bi se smanjile gužve, a u špicama će se povećati broj autobusa i vlakova kako bi popunjenost bila do 30 posto one prije pandemije.
Najviše je rasprave bilo o daljnjem zatvaranju škola i vrtića, koje rade minimalno, samo za djecu zaposlenika ključnih djelatnosti koji ih nemaju kome ostaviti na čuvanje. Kako se moglo očekivati nakon anketa javnog mnijenja po kojima su Nijemci većinom za stroži lockdown, ali su podijeljeni oko toga trebaju li škole ostati zatvorene ili ne, više pokrajinskih lidera protivilo se kancelarkinu planu da škole ostanu zatvorene dok se pandemija ne obuzda.

“Nikome to nije lako”, istaknuo je bavarski premijer Markus Söder (CSU), upozorivši da bi prebrzo otvaranje dovelo do jo-jo efekta. Tagesspiegel prenosi da se o tome raspravljalo više sati, u vrlo nervoznoj atmosferi. Sastanak je trajao šest i pol sati, a prekinut je zbog svađe oko škola i vrtića.

Kancelarka je prekinula videokonferenciju nešto nakon 20 sati, piše Der Spiegel. Među ostalim, došlo je do prepirke između premijerke pokrajine Mecklenburg – Zapadna Pomeranija Manuele Schwesig (SPD) i kancelarke Angele Merkel (CDU).

Merkel je tražila da još manje djece ide u vrtiće i školu, u protivnom se frizerski saloni ni u travnju neće moći otvoriti. No, pod pritiskom SPD-a, Merkel je odustala od ideje da se škole otvore tek kad broj novozaraženih u tjedan dana padne ispod 50 na 100.000. Nakon 45-minutnog prekida šestipolsatnog videosastanka Merkel je objavila da se postigao kompromis. Dogovor je postignut u telefonskim razgovorima, piše Tagesspiegel: nakon 14. veljače svaka će pokrajina samostalno odlučiti o otvaranju škola.

Svaka pokrajina za sebe definira za koju djecu vrtići mogu i dalje ostati otvoreni: neke imaju popis sistemski važnih zanimanja, u drugima o tome odlučuju roditelji, a negdje trebaju potvrdu poslodavca. Protiv zatvaranja škola nisu bili samo premijeri iz SPD-a nego i kancelarkin stranački kolega, premijer Hessena Volker Bouffier (CDU), koji je argumentirao da je utjecaj osnovnih škola na pandemiju mali. Ministar rada Hubertus Heil (SPD) i ministar gospodarstva Peter Altmeier (CDU) sukobili su se oko formuliranja poziva tvrtki da više radnika puste raditi od kuće: na kraju je dogovoreno da to nije obaveza, nego preporuka.

Udruge poslodavaca kritične su prema produljenju lockdowna. Predsjednik Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu Gabriel Felbermayr upozorio je u izjavi za Bild da što je lockdown dulji to više pate poduzeća, koja moraju crpiti svoje rezerve, pa je to veća vjerojatnost velikog vala insolventnosti nakon okončanja ove krize. Ministar financija Olaf Scholz (SPD) obećao je da će se financijska pomoć tvrtkama pogođenima pandemijom povećati, a da će se procedura pojednostaviti.

‘Najbolje bi bilo uvesti jednstvenu europsku strategiju’
U Njemačkoj se sve glasnije priča o mogućem usvajanju jedinstvene strategije u borbi protiv koronavirusa na razini cijele Europske unije. U medijima se špekulira da će se sastanak održati već ovaj tjedan.

Bavarski premijer Markus Söder u međuvremenu je uveo nove kontrole na granicama.

  • Najbolje bi bilo uvesti jednstvenu europsku strategiju za borbu protiv koronavirusa, rekao je šef CSU-a za Frankfurter Allgemeine Zeitung.
  • Ako ovo ne bi djelovalo, granične kontrole imale bi smisla. Neće trajati zauvijek, situacija će se popraviti kada procijepljenost bude veća, rekao je.

Mjere u Njemačkoj
Škole i dječji vrtići ostaju zatvoreni do 14. veljače.
Nije uvedena obaveza nošenja skupljih maski FFP2, koja je u Münchenu na snazi od ponedjeljka, ali se u dućanima i javnom prijevozu moraju nositi “medicinske maske”, dakle FFP2 ili jeftinije kirurške, a ne više i obične platnene. FFP2 su obavezne samo za zaposlenike domova umirovljenika, od opće obaveze odustalo se kako bi se izbjegao financijski pritisak na građane
Najmanje do 15. ožujka tvrtke trebaju zaposlenima omogućiti rad od kuće ako je to ikako moguće, na primjer, svima koji rade u kancelarijama; ako moraju dolaziti na posao, tvrtka im treba osigurati medicinske maske. Ako ne mogu osigurati prozračivanje i razmak, moraju im osigurati FFP2 maske te skraćeno radno vrijeme jer je kroz te maske teže disati. No, to je preporuka, a ne obaveza.
Nema dodatnog ograničenja kretanja: i dalje se svako kućanstvo smije družiti s jednom osobom koja ne živi s njima.
Mise su i dalje dozvoljene, uz obaveznu distancu i nošenje maski, ali je zabranjeno pjevanje na misama, jer se pjevanjem virus intenzivnije širi.
I dalje rade samo nužne trgovine s hranom, ljekarne, trgovine za kućne ljubimce i knjižare.
U okruzima sa 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u sedam dana ostaje zabrana kretanja dalje od 15 kilometara od kuće, policijski sat od 21 do 5 te zabrana napuštanja kuće osim u nužnim slučajevima – radi posla, odlaska u dućan i crkvu, šetnju sa psom ili posjete članovima obitelji. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Aplikaciju “Kuda s otpadom” naći ćete na mrežnoj stranici SKG-a

OgPortal

Uhićena iskusna inspektorica. Častila se u lokalima koji su kršili epidemiološke mjere

OgPortal

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal