Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump je upravo pomilovao Stevea Bannona, bivšeg savjetnika Bijele kuće optuženog za prevaru donatora

Trump-2222 ist

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona u sklopu vala pomilovanja posljednjeg dana na dužnosti, rekao je visoki dužnosnik.Očekuje se da Trump neće pomilovati sebe, članove obitelji ni svog privatnog odvjetnika Rudyja Giulianija koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prijevari na predsjedničkim izborima 3. studenoga, tvrde izvori.

Optužbe za prevaru donatora
Bannon je bio važan savjetnik Trumpove predsjedničke kampanje 2016., a prošle godine je optužen da je prevario donatore online kampanje “Gradimo zid” koja je skupila 25 milijuna dolara.

Trump je suprotno savjetima dužnosnika Bijele kuće pomilovao Bannona s kojim je obnovio odnos dok ga je tražio podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari.Bannon tvrdi da nije kriv, a prema riječima bivšeg tužitelja Daniela Alonsa još uvijek može biti optužen pred sudom u New Yorku.

Pomilovao i repere
Američki predsjednik je u zadnjim satima mandata pomilovao i repere Lil Waynea i Kodaka Blacka koji su suđeni prema saveznom zakonu zbog oružja te bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.Lil Wayne je u prosincu priznao krivnju za ilegalno posjedovanje napunjenog, u zlato optočenog pištolja te je bio suočen s desetogodišnjom zatvorskom kaznom. Trump naredio deklasifikaciju dokumenata o FBI-evoj istrazi

Američki predsjednik Donald Trump naredio je nekoliko sati prije odlaska s dužnosti skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji se odnose na FBI-evu istragu njegovih kontakata s Rusijom tijekom predsjedničke kampanje 2016.
Prekid udaljavanja građana Venezuele
Trump koji je dugo tvrdio da su Demokrati koristili istragu kako bi ga zbacili s vlasti rekao je u memorandumu da su prihvaćene redakcije koje je zatražio FBI kako bi se omogućilo javno objavljivanje dokumenata.

Odlazeći američki predsjednik naredio je posljednjeg dana svog mandata i prekid na 18 mjeseci udaljavanja državljana Venezuele koji žive u Sjedinjenim Državama.

Trump je naveo da tu odgodu nalaže pogoršanje stanja u Venezueli za koje je rekao da predstavlja stalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i dobrobiti američkog naroda. No, iz naredbe su izuzeti su državljani Venezuele koji su, primjerice počinili kazneno djelo.

Trump se oprostio videom
Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je krajem listopada da će žurno odobriti humanitarnu zaštitu Venezuelcima koji žive u SAD-u. Sjedinjene Države su posljednjeg dana Trumpova mandata nametnule sankcije ruskom brodu za polaganje cijevi “Fortuna” koji radi na izgradnji Sjevernog toka 2.

Trumpova administracija utvrdila je i da je Kina počinila genocid i zločin protiv čovječnosti nad ujgurskim muslimanima u pokrajini Xinjiang, rekao je državni tajnik Mike Pompeo.

Trump je dan uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena u 20-minutnom video obraćanju rekao kako će se moliti za uspjeh nove administracije, a iako se radi o rijetkoj gesti dobre volje prema njegovom nasljedniku, Trump u videu nijednom imenom nije spomenuo Bidena.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U tijeku je policijska akcija? – službenu informaciju očekujemo

OgPortal

U Karlovačkoj županiji 59 novih slučajeva

OgPortal

Šprajcov komentar: Kao da je Bandić pisao scenarij za pogreb, čovjek je imao smisla za za…..ciju

OgPortal

U Mađarskoj nakon tri mjeseca ponovno rekordi u broju oboljelih

OgPortal

Na izbore neće moći osuđeni na najmanje 6 mjeseci zatvora?

OgPortal

Ogulinski Hreljin bez vode

OgPortal