Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: ‘Milanović me zvao dok sam gledao sina kako slaže LEGO. Nije mi bilo jasno što je tako hitno’

plenković tiskovna

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao aktualnu političku situaciju, pa i današnje događaje na obilježavanju VRO Maslenica u Zadru, s kojeg je predsjednik Zoran Milanović otišao nakon što su se pojavili ljudi s HOS-ovim obilježjima.Premijer je ranije bio na sastanku s predstavnicima Končar elektroindustrije, a na početku rekao je kako se sastao s predstavnicima tvrtke koja je jako važna tvrtka za Hrvatsku. “Mislimo da je važno da trenutke važne za gospodarstvo evociramo unatoč koronavirusu”, rekao je.

Kada se radi o sastanku Europskoga vijeća, kaže kako su se usuglasili da se inzistira o dogovoru s farmaceutskim kompanijama o distribuciji cjepiva. “Zatražili smo da u razgovorima s Pfizerom i Modernom, a nadamo se uskoro i AstraZenecom, predsjednica EK inzistira na dogovorenim količinama cjepiva. To je bila molba više zemalja, posebno s obzirom na nove varijante virusa”, rekao je.

O obustavljanju cjepiva
Premijeru je postavljeno pitanje o obustavljanju cijepljenja, na što je on rekao kako se cijepljenje ne obustavlja. “S obzirom na dinamiku isporuke cjepiva, Pfizer isporučuje oko 18.000 tjedno, normalno je da će HZJZ voditi računa o kalendaru cijepljenja, da cjepiva bude dovoljno”, rekao je Plenković.

“Mi moramo učiniti sve da se cjepivo ne kidnapira od strane zemalja koje nude više od dogovorene cijene po dozi. I zbog toga, pacta sund servanda, i mi smo zatražili od predsjednice EK da razgovara s predstavnicima farmaceutskih kompanija”, rekao je.

O obilježavanju VRO Maslenica
Sljedeće pitanje bilo je o Milanovićevu odlasku s obilježavanja VRO Maslenice i povlačenju vojnika. “Ne znam puno, jedino sam jutros u 8 sati, dok mi je sin završavao LEGO, dobio poziv od predsjednika. Nije mi bilo jasno što je toliko hitno, i on mi je rekao da su njegovi iz protokola tamo vidjeli ljude s obilježjima HOS-a i da se povlači”, ispričao je i dodao kako je potom zvao ministra Banožića koji tada još nije znao ništa o tome.“Ja sam za komemoracije, ne za provokacije”, rekao je i ponovio kako je protiv bilo kakve isključivosti i kako ima respekt za sve koji su dali život za Hrvatsku, pa i za HOS-ovce. Kada se radi o povlačenju vojske, rekao je kako predsjednik ima pravo na to, dok je na pitanje kako bi se on ponašao u toj situaciji, rekao kako on sada nema pouzdane informacije tko je gdje bio i stajao i tko je bio u protokolu, a tko ne. “Kad se vrati ministar, vidjet ću s njim što je bilo”, rekao je.

Rekao je kako imamo pozdrave iz Drugog svjetskog rata, što osuđuje, i kako imamo posebne postrojbe iz Domovinskog rata, zbog čega imamo osjetljiv kontekst. “Komemoracija da, provokacija ne”, rekao je i dodao da tu nema dileme. Kaže kako mu se čini da to sve nije bilo baš spontano. “Uvijek lijeve opcije pred izbore nameću ili korupciju ili ideološke podjele”, rekao je i dodao kako ima deja vu u odnosu na lani.

Nije htio komentirati Sanaderovo pismo
Postavljeno mu je i pitanje ima li ijedna vlada snage zabraniti ustaška obilježja. “Nije tu stvar snage. Dokument koji smo dali je najbolje što se moglo napraviti za stvarnost koja postoji. Neki pokušavaju ukloniti distinkciju, ali za jedan dio spektra nije isto ’91 i ’41. Nije isto. Danas je izgleda samo bitno simplificiranje”, kaže i poručuje kako je dokument koji je vlada preporuka donijela za sve koji žele gledati u četvrto desetljeće Hrvatske.

Plenkoviću je postavljeno i pitanje da prokomentira pismo Ive Sanadera koje je uputio javnosti. “Uopće me to sada ne zanima. Ne znam zašto bih se osvrtao na to. On nije niti član HDZ-a, neka se on sam brine o svojim pravnim procesima”, rekao je Plenković.

‘Vidjet ćemo što se može vratiti s 1. veljače’
Premijeru je postavljeno i pitanje je li skloniji popuštanju mjera ili bi čekao toplije vrijeme. “Mi smo sada u boljoj situaciji nego prije, ali nismo ni u situaciji da je opasnost skroz nestala. S druge strane gledam mjere koje poduzimaju druge kolege, recimo Francuska. Mi mislimo da smo limitirani jer ne možemo na kave ili u restoran, a Francuska ima policijski sat od 18h do 6h ujutro. Policijski sat”, rekao je i dodao kako hrvatska vlada pokušava balansirati sve aspekte od ugostiteljstva do školstva.(telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U Kini je na djelu rapidno srozavanje medijskih sloboda

OgPortal

Četiri nova slučaja u Karlovačkoj županiji

OgPortal

NOVA POTRESNA VIJEST: UMRO JE ZLATKO KRANJČAR, LEGENDA DINAMA I BIVŠI IZBORNIK HRVATSKE!

OgPortal

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze, preminulo je 11 osoba

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđena su 364 prekršaja

OgPortal

Čuveni njemački imunolog preklinje Merkel: ‘Kancelarko, cijepite se AstraZenecom, i to javno!‘

OgPortal