Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Roglić i Vlahović okupljaju ‘otpadnike’ iz HUP-a u novu udrugu

Branko Roglić

Nakon što je nekoliko velikih i uglednih kompanija objavilo da napušta HUP pokazuje se da je važno tko ima nadzor nad tom udrugom i tko ga je izgubio.
Nije novost da se vlasnik Orbica i jedan od osnivača HUP-a Branko Roglić namjerava povući, on je to najavio ljetos kad su buknule afere oko seksualnog uznemiravanja i uslijedile promjene na dvije najistaknutije pozicije u udruzi, glavnog ravnatelja i predsjednika, piše Poslovni dnevnik.

No, uoči daljnjih izbora za Nadzorni odbor i ostala tijela koji završavaju, vidljivo je da opcija koju podupire ne uspijeva dobiti većinu.

Roglić se i otvoreno jučer izjasnio da “otkako su smijenjeni Bernard Jakelić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja te glavni direktor Davor Majetić, HUP nije što je nekad bio i meni se tu više ne stoji”. I ostali koji su mu se pridružili, Adris i Tehnomont, navodno još 30-ak tvrtki, objasnili su svoje motive gubitkom vrijednosti koje zastupaju.U slučaju Tehnomonta, na čijem je čelu Deranja, problem je osim jasnih ciljeva i (ne)transparentnost, jer takvim kriterijima njezina će se tvrtka voditi prilikom priključivanja nekoj drugoj poslodavačkoj udruzi.

No, iz HUP-a upravo i izražavaju čuđenje što to pitanje otvaraju baš oni koji su proteklih godina bili na pozicijama na kojima se odlučivalo o tim pitanjima.

Tenzije su u HUP-u započele s “iznošenjem prljavog veša”, prijavom 15 djelatnica zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića zbog seksualnog uznemiravanja. Slijedili su interni sukobi, od toga da je tadašnje vodstvo Jakeliću isplatilo milijunsku otpremninu do toga da financijska izvješća HUP-a godinama nisu bila raspravljana na tijelima, piše Poslovni dnevnik.

Budući da je Roglić 10 godina bio u NO-u HUP-a, sugovornici iz Udruge spornim vide što baš on problematizira sadašnji rad, jer kažu, srezani su nepotrebni milijunski troškovi.

Tvrde i da je ovih dana Roglić kao jedan od zahtjeva postavio otkaz djelatnicama koje su tužile Jakelića, a prije nego je obznanio istupanje iz HUP-a, odvijala se, kako se čuje, intenzivna prepiska između najvažnijih članova u HUP-u, u kojoj se najvećim zagovornikom očuvanja pokazao Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantica. Upozorio je da su svi dugogodišnji članovi i da svatko treba preispitati i sebe i svoje aktivnosti./Tportal/

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U Hrvatskoj 658 novih slučajeva zaraze, preminulo 15 ljudi

OgPortal

U županiji ukupno 30 novih slučajeva

OgPortal

Obilazak gradilišta buduće mrtvačnice u Drežnici

OgPortal

Na državnom natjecanju mladih tehničara boje Karlovačke županije branit će 12 učenika – današnje nagrade šalju kolegama u Sisačko-moslavačku

OgPortal

Hrvatska nezaustavljivo tone prema dnu: u posljednjih nekoliko godina prestigle su nas i one zemlje od kojih smo tradicionalno bili bogatiji, a sada su od nas siromašnije samo najnerazvijenije regije EU-a

OgPortal

Rusi tvrde da do lipnja mogu osigurati pedeset milijuna doza cjepiva za Europu

OgPortal