Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Još traje obnova Dubrovnika nakon potresa 1979.

dubrovnik ist

Razorni potres 1979. prouzročio je golemu štetu na dubrovačkom području. Samo u povijesnoj jezgri oštećeno je više od 1.000 objekata, a šteta na spomenicima kulture procijenjena je na malo manje od pola milijarde američkih dolara. Tada je osnovan Zavod za obnovu Dubrovnika koji i danas, 40 godina poslije, izvršava primarnu zadaću – obnovu nakon potresa.

Troškovi sanacije jednog bloka su oko 3 milijuna kuna. Do sada je odrađeno 208 objekata, što je 30-ak posto. Dubrovački su statičari proteklog tjedna boravili na Banovini kako bi pomogli kolegama u procjeni uporabljivosti objekata. A kad počne obnova, spremni su sudjelovati sa svojim stručnim kapacitetima i iskustvom.

Na tzv. Bloku 39 se radi aseizmička sanacija, odnosno jačanje otpornosti konstrukcije na potrese.

Đuro Goluža, izvođač radova, kaže nam: u slučaju potresa jakosti 7,5 prema Richteru na kućama bi bilo pukotina i oštećenja, ali objekti se ne bi urušili. Dva su postupka koja to omogućuju – injektiranje i ugradnja inox zatega cijelom dužinom nosivih zidova.

  • Tako uvezujemo sve zidove, iz jednog i drugog smjera, da u slučaju potresa svi zajednički djeluju i da se odupru utjecaju horizontalnih sila koje potres izaziva, pojašnjava.

Ovo je nastavak projekata koje Zavod za obnovu Dubrovnika provodi već 40 godina.

  • Imali smo prekid u ratno vrijeme jer je tada bio prioritet sanacije tih oštećenja iz rata. Od 2000. godine kontinuirano radimo na aseizmičkoj sanaciji blokova zgrada, kaže Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika. (hrt.hr)
Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal

U Hrvatskoj 356 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 15 osoba

OgPortal

Samozatajna učiteljica zapanjila Italiju: ‘Pojma nismo imali da ima toliko novca, sve nam je ostavila!‘

OgPortal

Zagreb će do izbora u svibnju voditi Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević

OgPortal

U Ogulinu nema novih slučajeva zaraze

OgPortal