Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

TIKTOK NA UDARU ZBOG SMRTI TALIJANSKE DJEVOJČICE: ‘Sudjelovala je u izazovu gušenja i sve snimala’; Vlast naredila blokadu računa

tik tok

Talijanska regulatorna agencija za privatnost podataka naložila je u petak video aplikaciji TikTok da blokira račune svih korisnika u Italiji čiju dob ne može provjeriti nakon smrti 10-godišnje djevojčice koja je koristila kinesku aplikaciju.U izjavi je regulator rekao da je, iako se TikTok obvezao zabraniti registraciju za djecu mlađu od 13 godina, ipak bilo lako zaobići to pravilo. Kao rezultat toga, navodi se da TikTok mora blokirati neprovjerene korisničke račune najkasnije do 15. veljače čekajući daljnje informacije.

Glasnogovornica TikToka u Italiji u odgovoru poslanom elektroničkom poštom rekla je da su “privatnost i sigurnost apsolutni prioriteti za TikTok”, istaknuvši kako neprekidno rade na zaštiti svojih politika, procesa i tehnologija “kako bi zaštitili našu zajednicu i posebno mlađe korisnike”.Djevojčica umrla od gušenja nakon ‘izazova’ na TikTok-u
U vlasništvu kineskog ByteDancea, TikToku brzo raste popularnost širom svijeta, posebno među tinejdžerima. Presuda je slijedila nakon što je djevojčica umrla od gušenja u Palermu na Siciliji, u slučaju koji je šokirao Italiju.Njezini roditelji rekli su da je sudjelovala u takozvanom izazovu gušenja na TikTok-u, stavljajući remen oko vrata i zadržavajući dah dok se snimala na telefon.

“TikTok je bio njezin svijet. I YouTube. Tako je provodila vrijeme”, rekao je otac djevojčice Angelo Sicomero u subotnjim novinama Corriere della Sera.

‘TikTok ne štiti maloljetnike’
Tužitelji su otvorili istragu o mogućem poticanju na samoubojstvo i istražuju je li tko pozvao djevojčicu da sudjeluje u izazovu. Regulator je odlučio hitno intervenirati nakon strašnog slučaja 10-godišnje djevojčice iz Palerma “, priopćile su vlasti.

Rečeno je da je TikToku zabranjena “daljnja obrada korisničkih podataka za koje ne postoji apsolutna sigurnost u pogledu dobi i, prema tome, u skladu s odredbama vezanim uz dob”. Dužnosnik je rekao da to znači da korisnici neprovjerenih računa više neće moći prenositi videozapise niti komunicirati s drugim osobama na platformi.

Regulatorna agencija je rekla da je TikTok izazvao zabrinutost u prosincu zbog, kako je nazvao, niza kršenja, uključujući navode da tvrtka nije uspjela zaštititi maloljetnike. Dodala je da je vlastima u Irskoj rekla o svojoj odluci jer je TikTok najavio da će premjestiti svoje europske operacije izvan Dublina.(net.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze, preminulo je 11 osoba

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđena su 364 prekršaja

OgPortal

Čuveni njemački imunolog preklinje Merkel: ‘Kancelarko, cijepite se AstraZenecom, i to javno!‘

OgPortal

Izgorjela kuća – očevid će biti proveden danas

OgPortal

Tijekom vikenda 17 požara na otvorenom prostoru

OgPortal

I u Glini će se zaprimati zahtjevi za obnovu

OgPortal