Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Više od 150 pripadnika Nacionalne garde u Washingtonu pozitivno na koronavirus

US-POLITICS-UNREST-INAUGURATION

Između 150 i 200 pripadnika američke Nacionalne garde koja je raspoređena u Washingtonu kako bi osigurala mirno odvijanje predsjedničke inauguracije Joea Bidena pokazalo se pozitivnim na koronavirus, kazao je američki dužnosnik, a prenosi Reuters.
Američke vlasti poduzele su mjere osiguranja bez presedana nakon što su u Washingtonu 6. siječnja pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, osporavajući Bidenovu pobjedu na izborima, upali u kongres i ugrozili američku demokraciju, potaknuti izravnim pozivom samog Trumpa.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da broj pozitivnih možda i raste, no da je ipak riječ o malom broju u odnosu na 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji su raspoređeni u Washingtonu.

U Sjedinjenim Državama u četvrtak je drugi dan zaredom bilo preko 4.000 umrlih od Covida-19, a ukupno je do sada umrlo preko 410.000 ljudi.

Vojska je objavila kako se za tisuće vojnika organizira povratak kućama te da će u idućih 5 do 10 dana njih 15.000 napustiti glavni grad.

Očekuje se da će oko 7.000 pripadnika ostati barem do kraja mjeseca, rekao je dužnosnik, dok bi manji broj njih mogao ostati i duže.

Nakon što su se u javnosti pojavile snimke nekih pripadnika Nacionalne garde kako spavaju na jednom zatvorenom parkiralištu predsjednik Biden se ispričao zbog toga.

Snimke stotina vojnika prisiljenih spavati u garaži nakon što su se u Kongres vratili zastupnici postale su viralne u četvrtak i izazvale opću osudu, a neki zastupnici pozvali su ih natrag u Kongres.

Biden je u petak nazvao šefa Nacionalne garde kako bi se ispričao i upitao što se može napraviti, objavljeno je u medijskim izvješćima.

U međuvremenu je Prva dama Joll Biden posjetila neke od vojnika nacionalne garde u blizini Bijele kuće kako bi im osobno zahvalila, noseći pritom košare s kolačima.

-Samo sam željela doći i zahvaliti vam svima na tome što ste čuvali mene i moju obitelj sigurnom, kazala je Prva dama. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal