Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Capak: ‘Popuštanje mjera nismo dogovorili. Novi soj virusa imat će utjecaja na naše odluke‘

Beroš i Capak

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminule su 32 osobe
Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata.Preminule su 32 osobe. Prosječna dob preminulih je 77,4 godine, a sve su to osobe s evidentiranim komorbiditetima. Najmlađa osoba koja je jučer preminula je imala 56 godina, a ta je osoba imala i malignu bolest.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221 676 osoba od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 156 456 osoba, od toga 2 423 u posljednja 24 sata.

Cijepljeno je 58.077 osoba. Obje doze je preminulo više od 11.000 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je izvijestio o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika.

– 18.1. smo imali 174 novooboljela od 2369 testiranih, a tjedan prije 230 oboljelih od 3141 testiranog. Tjedni pad u tjednu prije ovoga smo imali 4905 novooboljelih, a u zadnjih 7 dana 3926, što je 20% manje novooboljelih. Incidencija u RH je 216. Na prvom mjestu je Sisačko.-moslavačka županija, a najnižu incidenciju ima Istarska županija. Na ljestvici EU po incidenciji smo na 6. mjestu. Nižu imaju Rumunjska, Mađarska, Bugarska, Grčka i Finska, a sve ostale zemlje imaju višu incidenciju. Najvišu ima Portugal. Na 20. smo mjestu po stopi smrtnosti. Do jučer smo potrošili 69.984 doze cjepiva. Sa dvije doze je cijepljeno 11.907 osoba. Do 25.1. je zaprimljeno 284 sumnje na nuspojave na Pfizerovo cjepivo i 10 sumnji na Modernino. Bilo je 16 alergijskih reakcija, od toga dvije ozbiljne. Ostale nuspojave su lokalna reakcija, bolnost, mučnina, glavobolja… Na Modernino cjepivo su uglavnom blage nuspojave, lokalna reakcija, rekao je Capak.

Novinari su Stožer upitali o isporuci cjepiva te je li bolje dobiti novac zbog neisporuke cjepiva ili ići drugim putem u dogovor s drugim proizvođačem.

– Mi smo ušli u pregovarački proces sa 6+1 proizvođača, a ugovor s EU kaže da ne možemo bilateralno pregovarati s njima dok god EU s njima pregovara o cjepivu za cijelu EU. Što se tiče Rusije i Kine, oni zahtjevaju poseban proces registracije za RH ili za EU. Nisu pokazali želju da idu prema Europskoj komisiji za lijekove koja ima propisanu proceduru i čiji smo obveznici. Mi za sada ne planiramo ući u razgovore s njima jer smo dogovorili s EU da idemo zajedno i dijelimo sudbinu toga što se u međuvremenu dogodilo, a nadamo se da će se to brzo ispraviti i da će isporuke krenuti kako su najavljene, rekao je Capak.

Božinović je dodao da su čelnici država i vlada EU tražili da se obave razgovori već od danas s upravama farmaceutskih tvrtki s kojima su potpisani ugovori.

– Europa će iskoristiti svoje mogućnosti da uvjeri proizvođače da moraju poštivati dogovore. Očekujemo da će to polučiti rezultat, rekao je Božinović.

Docjepljivanje, hoće li faliti doza u SMŽ?- Službena informacija što se tiče Mađarske je da je uvela Sputnik radi treće faze kliničkih ispitivanja. Što se tiče doza za SMŽ, značajnu količinu cjepiva nam je ustegnuo Pfizer i to će stvoriti manje odgode. Mi ćemo vjerojatno za neke trebati odgodu od tjedan dana, što ništa ne mijenja što se tiče kvalitete cijepljenja. Može biti i 42 dana do druge doze tako da jedan tjedan odgode neće poremetiti stjecanje imuniteta. Mi pripremamo sve da pocijepimo sve koje smo cijepili s prvom dozom Pfizera da steknu kompletan imunitet, rekao je Capak.

– Smanjeno nam je 14 kutija cjepiva u iduća 4 tjedna. To je 13.650 doza koje su nam uskraćene u iduća četiri tjedna. Nadamo se da će kasnija isporuka biti kao planirana pa ćemo uhvatiti ritam s Pfizerom. Moderna će u nedjelju isporučiti 4.800 doza, a 2.2. nam je trebalo doći 10.800 doza za koje nemamo obavijest da se odgađaju, a 16.2. stiže još doza Moderninog cjepiva. Astra Zeneca je dobila zadatak od EK da se danas malo popravi s rokovima i količinama cjepiva pa se nadamo da ćemo iza današnje telekonferencija imati dobru vijest. Prva isporuka bi trebala biti sredinom veljače, više od 44.000 doza. Što se tiče jedne doze, kompletnim cijepljenjem se smatra osoba koja je primila dvije doze. I s jednom se postiže jedna razina imuniteta. Razmišljamo što napraviti ako se male isporuke nastave ali mislimo da ćemo dobiti veće količine. Sad su mnogi napori usmjereni na to da se farmaceutska industrija popravi ovo što su drastično smanjili za sve zemlje EU, rekao je Capak.

Alemka Markotić se osvrnula na jučerašnju smrt 11-godišnjaka.

– Želim izraziti iskrenu sućut obitelji. Sve informacije od jučer su ono što imamo i nemamo nikakve druge informacije, rekla je Markotić.

Novinare je zanimalo hoće li doći do popuštanja mjera ako u Hrvatsku stigne novi soj virusa.

– Za sada nismo ni dogovorili popuštanje mjera. Razgovori su u tijeku. A što se tiče novog soja, u tom slučaju je opasnost za pogoršanje veća i to će imati utjecaj na naše odluke, rekao je Capak.(jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Hrvatska nezaustavljivo tone prema dnu: u posljednjih nekoliko godina prestigle su nas i one zemlje od kojih smo tradicionalno bili bogatiji, a sada su od nas siromašnije samo najnerazvijenije regije EU-a

OgPortal

Rusi tvrde da do lipnja mogu osigurati pedeset milijuna doza cjepiva za Europu

OgPortal

Osniva se 21 obiteljski sud: O razvodima, djeci i skrbništvima odlučivat će specijalizirani suci

OgPortal

Povijesni susret u Najafu: Papa se sastao s poglavarom iračkih šijita, čovjekom koji ne prima gotovo nikoga

OgPortal

Posječena šuma, ukradeni janjci

OgPortal

Hrvatska bi po prvi put trebala dobiti registar stanovništva

OgPortal