Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Napokon sanacija Savskog pješačkog mosta

savski pješački most ist

Najstariji postojeći most u Zagrebu, poznat kao Savski pješački most, u katastrofalnom je stanju. Dugo je bio zapušten i opasan za prolaznike. Napokon je započela njegova sanacija.

Omiljeni most pješacima i biciklistima u posljednje vrijeme bio je sve samo ne omiljen. Rupe, istrošeni materijali kao da su prizivali neku nesreću. No to se, unatoč lošim i kozmetičkim popravcima, na sreću nije dogodilo.

Ni posljednji potresi nisu mu učinili ništa dobro, iako su ga stručnjaci pregledali i proglasili sigurnim, most je vapio za obnovom.

  • Most je doživio svoju starost i sada je potrebna sanacija odnosno kompletna rekonstrukcija, zamjena čeličnih profila i antikorozivna zaštita – objašnjava Ante Borovina, izvođač radova.

Da biste se uvjerili u kakvom je stanju, potreban je pogled s donje strane. Nužna je obnova stupova, a tu su i zahrđali ležajevi i dijelovi koji nedostaju.

  • Konstrukciju moramo pomoću hidrauličnih preša i cilindara podignuti i onda napraviti nove ležajeve i osigurati konstrukciju kako je i prvotno projektirana – kaže Ante Kelava, izvođač radova.

Kompleksan posao trajat će 14 mjeseci, stajat će oko 28 milijuna kuna bez PDV-a, za to će biti dovoljno 40 radnika i tri inženjera. Savski most do sada je bio namijenjen samo pješacima i biciklistima, no obnovom se otvaraju i nove opcije.

  • To znači da će most dobiti jednu novu vizuru, da će biti siguran za pješački promet i u slučaju željene realizacije nekoga prometa, i to će biti moguće – kaže Borovina.

Za vrijeme radova mostom će biti zabranjen prolaz pa će se svi koji inače ovuda prolaze morati snaći, kao što su se snašli i svi koji otežano prelaze Most mladosti na kojemu radovi traju već dulje vrijeme. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Aplikaciju “Kuda s otpadom” naći ćete na mrežnoj stranici SKG-a

OgPortal

Uhićena iskusna inspektorica. Častila se u lokalima koji su kršili epidemiološke mjere

OgPortal

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal