Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HDZ gotovo dvostruko jači od SDP-a, Možemo raste, Škoro u padu, Milanović podijelio RH

Plenković Vlada ist


Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najviše se tu približio Centar s potporom od 3 posto

Početak 2021. obilježili su razoran potres na Baniji, početak cijepljenja, ali i afere HDZ-ovih župana i gradonačelnika.

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje već desetljećima ukazuje na trendove raspoloženja građana bilo da su u pitanju političari ili stranke.

Hrvatska demokratska zajednica nema brige. I dalje su najjača stranka s potporom od 31,1 posto, što je neznatno viši rejting za stranku od onog koji je uživala krajem prosinca, kada je HDZ imao potporu 30,8 posto ispitanika. Iako se istraživanje provodilo, odnosno završavano je, na vrhuncu krize s HDZ-ovim županima i gradonačelnicima, te afere zasad se nisu odrazile na rejting stranke.
Skok za ‘Možemo!’
SDP je pak upola slabiji od HDZ-a i to sa 16,6 posto potpore birača. Oni više-manje mjesecima imaju isti rejting (u prosincu je iznosio 16,2 posto). Očekivano, biračima ljevice pojavila se nova ponuda u projektu zeleno-lijeve koalicije Možemo!.

Stoga su oni godinu počeli s potporom od 9,6 posto, što je jedan postotni bod više nego u prosincu.

Za četvrto mjesto bore se Most s potporom od 7,8 posto (0,5 posto manje nego u prosincu) te Domovinski pokret, koji je sada pao na peto mjesto s potporom od 7,3 posto (u prosincu im je potpora iznosila 9,4 posto)

Kako stoje male stranke
Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najviše se tu približio Centar s potporom od 3 posto. HSU je na 2,1 posto. Živi zid daleko od dana slave i sada mogu računati na 2 posto. IDS je na 1,6 posto, a Fokus je na 1,5 posto te Radnička fronta na 1,3 posto. Sve ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 8,2 posto. Zanimljivo, tamo je HNS s 0,9 posto, Suverenisti s 0,8 posto, HSS 0,6 posto, Glas na 0,4 posto, Reformisti su na 0,3 posto. Neodlučnih je 8,3 posto.

Nakon blagog oporavka od pesimizma, opet sve po starom. Godinu počinjemo činjenicom da 2/3 građana misle da zemlja ide u pogrešnom smjeru, točnije njih 66 posto. Da idemo u dobrom smjeru, misli 25 posto građana, a ne zna njih 9 posto.

Nije loše spomenuti da je u prvom zatvaranju 51 posto građana mislilo da zemlja ide u dobrom smjeru.

Ni Vlada ne može računati na potporu. Tako 57 posto građana ne odobrava Vladine politike, a njih 35 posto odobrava. Ne zna 8 posto. I tu se bilježi porast nezadovoljnih politikama Vlade.

Milanović podijelio ljude
Predsjednik Republike svojim radom podijelio je Hrvatsku. Njegov rad ne odobrava 49 posto, a odobrava 43 posto ispitanika. Ne zna 8 posto. Milanovićev rad u prosincu nije odobravalo 47 posto ispitanika, a odobravalo ga je 45 posto ispitanika, što znači da mu je rejting u blagom padu.

Tu su i tri institucije kojima građani na početku 2021. manje vjeruju nego na kraju prošle godine. Ured Predsjednika dobiva 2,89 ili „trojku“, Vlada godinu počinje s 2,77 ili „trojkom“, tu je i Hrvatski sabor s 2,31 ili „dvojkom“. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Izgorjela kuća – očevid će biti proveden danas

OgPortal

Tijekom vikenda 17 požara na otvorenom prostoru

OgPortal

I u Glini će se zaprimati zahtjevi za obnovu

OgPortal

Trump natuknuo mogućnost ponovne kandidature za predsjednika 2024. godine

OgPortal

Kafići otvaraju terase, dopušteni treninzi u zatvorenom

OgPortal

U koronakrizi Grad Duga Resa s pola milijuna kuna pomogao poduzetnicima i građanima, najviše otišlo za besplatni vrtić

OgPortal