Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump službeno optužen za poticanje na pobunu

kongres ist

Devet demokratskih zastupnika, tzv. upravitelja opoziva koji imaju ulogu tužitelja u procesu koji će se pred Senatom voditi protiv Donalda Trumpa, službeno je gornjem domu Kongresa dostavilo jedinu točku optužnice protiv bivšeg predsjednika.

Zastupnički dom Trumpa optužuje za poticanje pobune protiv države u napadu njegovih pristaša na Kongres 6. siječnja.

Proces koji će početi za dva tjedna vodit će se u Senatu, a ulogu porotnika ima stotinu senatora koji će danas prisegnuti.

Očekuje se da suđenje vodi demokratski senator Patrick Leahay, a ne predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, jer Donald Trump više ne obnaša predsjedničku dužnost.

Prvi put u svojoj 232 godine dugoj povijesti Senat vodi proces protiv bivšeg predsjednika, a čelnici demokrata i republikanaca na Capitol Hillu još dogovaraju detalje procedure.

Oba politička tabora slažu se u jednom, žele da proces traje kraće od tri tjedna koliko je trajao postupak protiv predsjednika Trumpa pred Senatom 2020.

Za proglašenje 45. predsjednika SAD-a krivim, te njegovu smjenu i nakon odlaska iz Bijele kuće, potrebna je dvotrećinska većina glasova u Senatu. Demokratima bi se trebalo pridružiti 17 republikanskih senatora, što je teško ostvariv politički scenarij u Washingtonu. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Kupila automobil, pa se naknadno iznenadila brojem prijeđenih kilometara

OgPortal

Učenici OTŠ-a izradili klupe i vješalice za gardarobe plesne dvorane Pučkog učilišta

OG Portal

Vatrogasci intervenirali sedam puta

OgPortal

Rizik od hospitalizacije 64 posto veći kod britanske varijante koronavirusa

OgPortal

Koje će mjere Vlada na sjednici popustiti?

OgPortal

Facebook daje medijima milijardu dolara i žali zbog blokade vijesti u Australiji

OgPortal