Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kaos u Saboru: “Jandroković je pokazao srednji prst svima stradalima u potresu”

jandroković Sabor ist

Oporba je, nakon što su srušili kvorum u Saboru i izašli s glasanja, održala zajedničku konferenciju za medije.

U izjavama nakon izlaska iz sabornice Zvonimir Troskot iz Mosta je rekao:

“Istaknuli smo da smo poštovali sve procedure. Jednu od najvažnijih tema za hrvatsko gospodarstvo bila je stavljena u 22 i 30 i debatirali smo o tome do pola 3 ujutro. To je bila konstruktivna rasprava. Kad smo i to ispoštvali, došli smo s nadom da će Zakon biti izglasan i kad su vladajući vidjeli da neće biti izglasano kako su mislili, maknuli su Zakon s reda izglasavanja. Smatramo da nam je oduzeto demokratsko pravo. Naša poruka je da ćemo se boriti za poduzetnike, obrtnike i radnike u Hrvatskoj jer se mažu oči, njihova su prava svedena na cirkus. U Hrvatski sabor ćemo se vratiti ako vrate Zakon o ukidanju prisilne članarine na izglasavanje. Ovo je poruka svih obrtnika, poduzetnika i radnika da ćemo se boriti za njihova prava. Ovo je neminovan poraz HDZ-a jer se najveći broj oporbenih stranaka ujedinio. Razjedinili smo vladajuće. Više nema povratka iz ove situaicje. To je borba za naše poduzetnike i radnike koji skapavaju.”“Danas se dogodio ozbiljan presedan u saborskoj proceduri. Prije nekoliko godina promijenjen je poslovnik koji je omogućio oporbi da nekad mora staviti neke točke na Dnevni red. Oporba je na Dnevni red stavila točku koja se odnosi na članarinu u HGK. Točka je raspravljena i o tome se trebalo glasati. Predsjednik Sabora je van svih okvira odlučio suprotno. Zatražili smo stanku za konzultacije, no prije nego smo to uspjeli, on je otkazao daljnje glasanje bez obzra na važne zakone koji su pred nama. HDZ je glasanje otkazao, a mi možemo glasati za pet minuta ako predsjednik Sabora to odluči, no on je danas odlučio pokazati srednji prst svim stradalima od potresa kako bi pokazao političku snagu HDZ-a. Jedino što je pokazao je nevjerojatna slabost i za to i Jandrokovića i Plenkovića i HDZ može biti sram”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Potom je Tomislav Tomašević rekao: “Svi oporbeni klubovi zauzeli su stav da nećemo tolerirati tiraniju vladajućh. Tretiraju nas kao da ne postojimo u Saboru, nećemo pristati na tiraniju većine.”“HGK ispada svetinja, izazvat će kaos u Saboru da bi zaštitili ustanovu. Mislim da je oporba s pravom zajedno ovako reagirala. Nećemo pristati na ove igre, da ne kažem igrokaz od strane HDZ-a”, rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

Suverenst Hrvoje Zekanović je dodao: “Mi smo prvi jasno rekli da nećemo podržati igrokaz. Zajedništva sa SDP-om nikad neće biti.”

Anka Mrak Taritaš ispred Glasa je rekla: “Svojim postupkom je predsjednik Hrvatskog sabora napravio presedan. Kad to prvi put napravite, onda vam se to u drugom koraku obije o glavu. Svi smo isti, a on je prvi među istima. Drugo, tema je jasna, raspravljali smo dugo u noć. Ovime je g. Jandroković dao šamar poduzetnicima. Oporba je jasno rekla svoj stav.”

Dalija Orešković je potom dodala: “Oporba je danas ujedinjena održala lekciju HDZ-u kako funkcionira parlamentarna demokracija i uvjerena sam da od danas više ništa neće biti isto. Kad se radi o dobrim prijedlozima, oporba može tražiti konsenzus i biti ujedinjena.”

Podsjetimo, Hrvatski sabor danas je trebao glasati o ukidanju obaveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Iako je glasanje o ukidanju članarine HGK bilo najavljeno danas za podne, ta se točka uopće nije našla na planu glasanja. (N1)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Mladić ušao u sisačku školu s bombom, djeca evaukirana. Traži razgovor sa županom Žinićem?

OgPortal

Opsadno stanje u Kolindinoj zgradi: Sve puno specijalaca, stigli i snajperisti:

OgPortal

Ispitivanje kubanskog cjepiva protiv koronavirusa ušlo u treću fazu

OgPortal

Povijesni dolazak pape Franje u Irak

OgPortal

Grad Ogulin sufinancira ogulinski HGSS sa 120 tisuća kuna

OgPortal

U Karlovačkoj županiji 44-oro novozaraženih, nitko iz Ogulina

OgPortal