Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Otkrivamo mega skandal rektora Borasa. Dobio pismenu izjavu o zlostavljanju, oglušio se i nagradio optuženog profesora

Boras prijava

Nakon što su u javnost dospjeli prvi slučajevi uznemiravanja i zlostavljanja studentica po fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, Telegram danas ekskluzivno otkriva da je rektor Damir Boras, tijekom šestogodišnjeg mandata na čelu Sveučilišta, znao za najmanje jednu optužbu za seksualno uznemiravanje.
Kako potvrđuju dokumenti dostavljeni Telegramu, Damir Boras službeno je zaprimio potpisani dokument u kojem nekadašnja studentica plastično opisuje što joj je, prema njezinim tvrdnjama, učinio profesor s Filozofskog fakulteta. Kontinuirano ju je, stoji u izjavi, seksualno uznemiravao. Opisujući “najeklatantniji slučaj koji se dogodio”, napisala je: “povukao me preko svog radnog stola i nasilno poljubio”.

Rektor je znao za identitet studentice i profesora
U dopisu koji je stigao na rektorovu službenu adresu navedeni su identiteti profesora i nekadašnje studentice koja ga je optužila.

Profesor međutim nije sankcioniran, nego je ubrzo nagrađen, i to na direktnu inicijativu rektora Borasa. Sve navedeno vrlo jasno dokazuju dokumenti koje je Telegram prikupio. Pokušali smo suočiti rektora s ovim ozbiljnim optužbama, no nije odgovorio na službeni upit ni na SMS poruku koju smo poslali.Fakultet nije ni razmotrio dodjelu počasnog zvanja
Ova priča počinje nakon umirovljenja spomenutog profesora s Filozofskog fakulteta i u cijelosti se odvija u godinama Borasovog rektorskog mandata. Profesor, dakle, odlazi u mirovinu i uskoro na jedan od odsjeka Filozofskog fakulteta stiže inicijativa da mu se dodijeli počasno zvanje professor emeritus. Radi se, inače, o počasnoj tituli koju posebno zaslužni profesori dobivaju od Sveučilišta nakon umirovljenja; tu titulu u pravilu predlažu fakulteti za svoje profesore, no – bitno za nastavak priče – može je predložiti i rektor osobno.

Odsjek se uskoro sastao kako bi raspravio hoće li umirovljenog kolegu zaista predložiti za emeritusa. Međutim, na sastanku se iznosi kako postoji potpisana izjava nekadašnje studentice koja tvrdi da ju je taj umirovljeni profesor višestruko seksualno uznemiravao. U izjavi koju posjedujemo, nekadašnja studentica opisuje što joj je i u kojim specifičnim okolnostima profesor, prema njezinim tvrdnjama, učinio.

Nakon što su upoznati s postojanjem kompromitirajuće izjave o profesorovom “nemoralnom ponašanju u prošlosti”, odsjek odlučuje uopće ne razmotriti prijedlog da mu se dodijeli počasno zvanje.

Rektor tražio izjavu o seksualnom zlostavljanju
Umirovljeni profesor, upoznat s odbijenicom odsjeka, požalio se direktno rektoru Borasu, tvrdeći kako su mu teško povrijeđena prava u postupku izbora u počasno zvanje. Rektor profesorovu pritužbu shvaća vrlo ozbiljno i u višemjesečnim prepiskama od fakulteta traži očitovanja, audio zapis i transkript sastanka odsjeka.Konačno, u finalnom dopisu čiji nam je datum poznat i koji nam je dostavljen, Boras od fakulteta traži tonski zapis sjednice na kojoj nije razmotren prijedlog za emerituru profesora. Uz to, eksplicitno traži dostavu “pisane deponirane izjave” koja se odnosi na “nemoralno ponašanje u prošlosti” umirovljenog profesora koji pretendira biti počasni professor emeritus.Izjava je stigla Borasu na Sveučilište
Dvanaest dana kasnije, fakultet na rektorov zahtjev šalje obrazloženje zašto mu ne mogu dostaviti tonski zapis sjednice, pozivajući se na mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka. No, uz pristanak nekadašnje studentice umirovljenog profesora, fakultet rektoru šalje i njenu potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju.

Telegram posjeduje dokument koji dokazuje da je dopis Filozofskog fakulteta dva dana kasnije zaprimljen na Sveučilištu u Zagrebu. Dokument je pečatiran klasifikacijskom oznakom i urudžbenim brojem Sveučilišta. Rektor je dobio toliko traženu dokumentaciju i upoznat je sa sadržajem “pisane deponirane izjave”.

Profesor postaje emeritus na Borasov prijedlog
Točno pet mjeseci kasnije, bez obzira na to što je bio upoznat s tvrdnjama o seksualnom uznemiravanju, rektor Damir Boras iz svoje rektorske kvote predlaže Senatu Sveučilišta u Zagrebu da umirovljenog profesora izabere za professora emeritusa. Predlaže i sastav stručnog povjerenstva koje bi trebalo ocijeniti njegov prijedlog. Većinom glasova, Senat prihvaća rektorov prijedlog i pokreće proceduru.

Na jednu od sljedećih sjednica Senata, nakon pozitivnog mišljenja stručnog povjerenstva, rektor Boras u dnevni red uvrštava točku o izboru umirovljenog profesora. Senat Sveučilišta u Zagrebu potom donosi odluku o dodjeli počasnog zvanja i titule professor emeritus spomenutom umirovljenom profesoru s Filozofskog.

Rektor nije odgovorio na Telegramova pitanja
Telegram je o ovome slučaju pokušao dobiti odgovore rektora Borasa. Pitali smo ga što je poduzeo nakon što je zaprimio izjavu nekadašnje studentice Filozofskog, odnosno je li osnovao etičko ili neko drugo povjerenstvo koje je utvrdilo sve okolnosti slučaja i eventualnu osnovanost tvrdnji nekadašnje studentice. Bez obzira na naše upite, rektor se nije očitovao na Telegramova pitanja.

S istim smo se pitanjima obratili i bivšoj dekanici Filozofskog fakulteta, profesorici Vesni Vlahović-Štetić, koja je na rektorov zahtjev i uz pristanak nekadašnje studentice, rektoru dostavila njenu izjavu. Profesorica za Telegram kaže da, nakon što je upoznata sa sadržajem izjave, kao dekanica više nije mogla pokrenuti postupke jer se u izjavi radilo o profesoru koji je u tom trenutku već bio umirovljen i, time, izvan njene ingerencije.

Zanimalo nas je i je li ju rektor Boras, nakon što mu je dostavila izjavu, službeno obavijestio o eventualnom postupku pri sveučilišnim tijelima. “Nisam upoznata s time da je eventualno pokrenuta neka procedura pri Sveučilištu, rektor Boras me ni o čemu takvom nije obavijestio”, rekla je Telegramu Vlahović-Štetić.

Inflacija emeritusa; Boras predložio i Marija Plenkovića
Treba istaknuti kako je praksu prema kojoj rektor osobno predlaže dodjelu počasnog zvanja professor emeritus uspostavio upravo Boras. Učinio je to u travnju 2015., sedmom mjesecu svog prvog rektorskog mandata. Pravilnik o dodjeli počasnog zvanja tada je proširen pravom rektora da osobno, tijekom jedne akademske godine, iz svoje kvote može predložiti dva profesora za titulu professor emeritus.

Kako je pisala srednja.hr još 2017., nakon izmjene Pravilnika došlo je do svojevrsne inflacije dodjele počasnog zvanja i titule professor emeritus. Rektor je svoje pravo da predlaže umirovljene profesore u počasno zvanje obilato koristio. Medijski najeksponiraniji slučaj zabilježen je 2019., kada je Boras osobno predložio dodjelu počasnog zvanja umirovljenom profesoru komunikologije Mariju Plenkoviću, ocu premijera Andreja Plenkovića.

Profesor i dalje mentorira doktorande
Professor emeritus, inače, ima savjetodavnu ulogu na Sveučilištu i može sudjelovati u izvođenju dijela nastave. Isto tako, emeritus ostvaruje i financijsku naknadu koja se isplaćuje iz proračunskih sredstava doznačenih Rektoratu Sveučilišta.

Prema informacijama kojima raspolaže Telegram, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta ne sudjeluje u izvođenju dijela nastave na faksu, no mentorira neke doktorande. Kao i ostali profesori u počasnom zvanju, prima mjesečnu naknadu s Rektorata; ona se kreće oko 2000 kuna neto.

Boras: ‘Uprava oštro osuđuje sve oblike zlostavljanja’
Upadljivo šutljiv o brojnim slučajevima uznemiravanja i zlostavljanja na Sveučilištu koji gotovo dva tjedna izlaze u javnost, rektor Boras tek se u utorak putem Hine prvi put šturo oglasio. “Sveučilište u Zagrebu jest i bit će mjesto nulte tolerancije za svaki oblik zlostavljanja. Uprava Sveučilišta oštro osuđuje sve oblike zlostavljanja te snažno podupire i štiti sve koji su spremni deklarirati doživljenu traumu”, stoji u Borasovom pisanom odgovoru Hini.

Rektor je u srijedu stao pred kamere N1 televizije i poručio da uprava Sveučilišta, na čelu s njim, štiti sve osobe koje osjećaju traumu “u vezi s tim događajima”. Rekao je i da je “vrijeme da se riješimo svih tih devijacija, zlostavljanja, ne samo seksualnog”. Najavio je formiranje stručnog sveučilišnog povjerenstva koje će pratiti rad fakulteta u vezi aktualnih prijava uznemiravanja i zlostavljanja.

O potpisanoj izjavi s konkretnim tvrdnjama o zlostavljanju ipak se ne želi očitovati. (telegram.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

In memoriam – Marijan Gerić

OgPortal

Digitalizacija: Aplikacija za praćenje kontakata je propala, prijava cijepljenja ne radi, a ministarstvo krije troškove

OgPortal

Pozadina pokušaja puča: ‘Moskva je signalizirala vojsci da sruši neposlušnog premijera‘

OgPortal

Stem influencer Robert Knjaz!

OgPortal

Obilježena je 31.obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji

OgPortal

Gradonačelnik Petrinje želi ograničiti pravo na besplatne obroke: ‘Dolaze neki koji imaju tri plaće u kući’

OgPortal