Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Odgađa se popis stanovništva, neće ga biti do lokalnih izbora

ljudi ist

Pripreme za opsežan i zahtjevan projekt popisa stanovništva traju još od 2016. godine, i još prije mjesec dana ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković pred saborskim je odborom za lokalnu samoupravu tvrdila kako se sve pripreme provode redovito. Jednako je u razgovoru za Točku na tjedan početkom prosinca tvrdio i Boris Milošević, potpredsjednik Vlade u čijem je resoru – i popis.

No, popis stanovništva neće početi kako je planirano 1.travnja nego će biti odgođen na neizvjesno vrijeme. Koordinator za popis stanovništva u DZS-u Damir Plesac kaže se radi o mjesecima, i da je glavni razlog – koronakriza.

U DZS-u još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer to će, kako kaže Plesac, ovisiti o epidemiološkim mjerama i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva.

Iz njegovih odgovora jasno je da popis ne treba očekivati prije lipnja, jer na pitanje “radi li se o tjednima ili mjesecima odgode?” Plesac odgovara da se radi o “mjesecima”.

Tako će popis biti pomaknut iza lokalnih izbora u svibnju, što nije nevažno za političku bitku u nekim sredinama – primjerice Vukovaru gdje tamošnji gradonačelnik, odmetnik od HDZ-a Ivan Penava upravo oko te teme gradi svoju izbornu kampanju.(N1)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

U tijeku je policijska akcija? – službenu informaciju očekujemo

OgPortal

U Karlovačkoj županiji 59 novih slučajeva

OgPortal

Šprajcov komentar: Kao da je Bandić pisao scenarij za pogreb, čovjek je imao smisla za za…..ciju

OgPortal

U Mađarskoj nakon tri mjeseca ponovno rekordi u broju oboljelih

OgPortal

Na izbore neće moći osuđeni na najmanje 6 mjeseci zatvora?

OgPortal

Ogulinski Hreljin bez vode

OgPortal