Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rat oko cjepiva dobio novi nastavak, Macron u glavnoj ulozi: ‘Gospodo, odlučite tko vam je saveznik‘

Macron ist


‘Želimo biti sigurni da, ako tvrtka nije u stanju ispoštovati svoj ugovor, razlog ne bude taj što je previše isporučila negdje drugdje‘

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je Veliku Britaniju da odluči tko su joj saveznici, u posljednjem nizu zaoštravanja odnosa dok se rat oko cjepiva nastavlja.

Macron je u intervjuu koji je dao Guardianu i nizu drugih britanskih i europskih medija, poručio kako Europska unija neće blokirati niti zabraniti izvoz cjepiva za covid-19, ali smatra kako ga treba “nadzirati”. Time je još jednom direktno “podbo” anglo-švedsku kompaniju AstraZenecu, za koju je rekao kako se “ponaša upitno” oko distribucije cjepiva.

“AstraZeneca je veliki laboratorij koji ima bazu u Britaniji, ali je također prisutan u Francuskoj i Europi. Nema koristi od strategije nesuradnje”, rekao je Macron u 90-minutnom intervjuu u Elizejskoj palači. “Postoji nedostatak transparentnosti u oko objavljenih informacija, posebice od AstraZenece… Imamo dvojbe i želimo biti sigurni da, ako tvrtka nije u stanju ispoštovati svoj ugovor, razlog ne bude taj što je previše isporučila negdje drugdje. I zato je suradnja tako važna.”
Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u petak cjepivo Oxford/AstraZeneca za upotrebu svih dobnih skupina, iako su njemačke vlasti nekoliko dana ranije upozorile da bi cjepivo moglo biti neučinkovito za korištenje kod osoba starijih od 65 godina.

Tvrdnju o upitnosti učinkovitosti cjepiva AstraZenece kod osoba starijih od 65 godina prvi je objavio njemački list Handelsblatt, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi.

Njemačko povjerenstvo za cijepljenje ponovno je stalo iza svoje izjave, a njihov predsjednik Thomas Mertens rekao je da je “zbunjen” oko EMA-ine odluke.

“Cjepivo AstraZenece trenutačno se preporučuje za korištenje samo osobama u dobi od 18 do 64 godine, na temelju dostupnih podataka”, poručio je Mertens, koji je naglasio da nisu procijenili kvalitetu cjepiva, već kvalitetu podataka.

Francuski predsjednik otišao je još i dalje u toj tvrdnji, sugerirajući da bi cjepivo moglo biti manje korisno u trenutačnoj krizi.

“Moramo biti realistični. Stvarni problem cjepiva AstraZeneca je taj što ne djeluje onako kako smo očekivali. Imamo vrlo malo informacija, ali sve ukazuje na to da je kvazineučinkovito za osobe starije od 65 godina”, rekao je Macron i dodao kako je njihova strategija cijepljenja cijepiti upravo one starije od 65 godina, koji čine 80 posto svih covid-19 pacijenata i dvije trećine onih na intenzivnoj njezi.

“Cjepivo AstraZenece bez sumnje će dugoročno biti izvrsno i korisno, ali nije to ono što nam sada treba”, dodao je.

Kritizirao je britansku strategiju koja je suprotna svim preporukama medicinskih stručnjaka. Britanski cilj je imati najveći broj prvih doza za injekciju, dok svi ostali tvrde kako su potrebne dvije doze u razmaku od najviše 28 dana, kako bi cjepivo djelovalo, rekao je.

Britanija je odbacile sve sumnje oko neučinkovitosti cjepiva AstraZenece, a vlada Borisa Johnsona zatražila pravni savjet stručnjaka o sprečavanju izvoza cjepiva ili njihovih sastojaka, piše Politico. Europska komisija je, naime, u petak usvojila uredbu koja je od danas počela vrijediti, a prema kojoj se carinskim tijelima naređuje da blokiraju izvoz cjepiva izvan EU tvrtkama koje proizvode cjepivo na području EU, ako nisu prethodno dobile izvoznu dozvolu nacionalnih vlada EU.

Nakon toga došlo je do velike svađe kad je EU sugerirao da bi mogao uvesti provjere na granici Irske i Sjeverne Irske kako cjepivo ne bi ušlo u Veliku Britaniju. No, samo nekoliko sati nakon što je odluka donesena, Bruxelles se predomislio pod pritiskom koji je došao iz Londona, Dublina i Belfasta.

EU je ranije naručio do 400 milijuna doza cjepiva Oxford/AstraZenece, a svađa je počela kad je kompanija objavila da će zbog problema u jednoj od njezinih europskih tvornica, opskrba cjepivom biti smanjena za oko 60 posto u prvom tromjesečju 2021.

Francuski predsjednik smatra da kontrolu isporuke cjepiva treba uspostaviti kako se ne bi dogodilo da se nedostatak doza cjepiva, koji je trenutačno prisutan diljem država članica EU, ne dogodi zato što je neka farmaceutska kompanija odlučila isporučiti puno veće količine državama izvan bloka. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal