Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Vojni udar u Mjanmaru, uhićena Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi ist

Mjanmarska vojska u ponedjeljak je izvela državni udar protiv civilne vlade Aung San Suu Kyi koja je uhićena, na dan kada su se zastupnici trebali vratiti u parlament, prvi puta nakon izbora u studenom koje vojska proglašava ukradenima.

Vojska je proglasila izvanredno stanje i rekla da je uhićenje mjanmarske čelnice i drugih visokih dužnosnika odgovor na izbornu prijevaru. U video obraćanju koje je objavljeno na televiziji nad kojom nadzor ima vojska rečeno je da je vlast predana glavnom zapovjedniku oružanih snaga generalu Min Aung Hlaingu.

U prvim satima u ponedjeljak ujutro vojska je uhitila mjanmarsku čelnicu, kao i predsjednika Win Myinta, potvrdio je glasnogovornik Nacionalne lige za demokraciju. Ta stranka Aung San Suu Kyi odnijela je pobjedu na izborima u studenom, ali tenzije s vojskom intenzivirale su se prošli tjedan.

Već tjednima vojska ne prestaje lansirati optužbe o nepravilnostima na izborima, drugima od kraja vojne diktature 2011.

Nacionalna liga za demokraciju vrlo popularne Aung San Suu Kyi, koja je već bila na vlasti, dobila je 83 posto od 476 mjesta u parlamentu, ali vojska tvrdi da je otkrila 10 milijuna slučajeva prijevare i zatražila je od izbornog povjerenstva da objavi izborne liste zbog provjere. U utorak na konferenciji za novinare glasnogovornik vojske nije isključio mogućnost da vojska ponovno preuzme vlast u zemlji u situaciji koju je nazvao političkom krizom.

Strahovi su porasli u srijedu nakon što je zapovjednik vojske general Min Aung Hlaing – zasigurno najmoćniji čovjek u Mjanmaru – proglasio da ustav može u nekim slučajevima biti opozvan. Ti su komentari šokirali stanovništvo i stavili diplomate u stanje opreza.

Ustav je već dva puta bio stavljan izvan snage, oba puta za vrijeme državnih udara. Sadašnji ustav, koji mnogi ocjenjuju kontroverznim, vlada Aung San Suu Kyi pokušavala je izmijeniti od pobjede na izborima 2015. ali bez uspjeha. Njegove odredbe daju vojsci kontrolu nad tri velika ministarstva – unutarnjih poslova, obrane i graničnih pitanja, jamčeći da ona uvijek “drži šapu” nad mjanmarskom politikom.

Tekst ima i članak koji brani državljanima vjenčanima za strance da postanu predsjednici, što je napisano, po ocjenama analitičara, kako bi se spriječilo da tu funkciju dobije Aung San Suu Kyi, udana za Britanca. Njezina je službena funkcija “državna vijećnica”, što je mjesto koje joj jamči da de facto vodi zelju.

Trenutno nije jasno kako će se stvari razvijati, a politička kriza nije sve s čime se Mjanmar suočava, ocjenjuje agencija France presse. U toj je zemlji zabilježeno više od 140.000 slučajeva koronavirusa, a ako bi došlo do velikih demonstracija, vjerojatno bi se još brže proširio i dodatno opteretio zdravstveni sustav. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

‘Bandić mi je umro u kući… Sve je bilo uobičajeno, šalili smo se, a onda se sve u trenu promijenilo‘

OgPortal

Zimska vježba na Bjelolasici

OgPortal

Orban cijepljen kineskim cjepivom, Mađarska ubrzava program cijepljenja

OgPortal

Grad Ogulin uvodi sustav lokalne riznice

OgPortal

Dobio je stan od 122 kvadrata za 157.000 kuna, a dvije godine nije ni plaćao ratu od 522 kune

OgPortal

U Hrvatskoj 356 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 15 osoba

OgPortal