Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Božinović o prosvjedu: Najveći dio poduzetnika normalno radi. Da su ugostitelji provodili mjere kako je trebalo, ne bi ni bili zatvoreni

božinović stožer ist

Hrvatska je trenutno na 7. mjestu u Europskoj uniji po incidenciji broja zaraženih koronavirusom, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite, dodajući da je dosad u Hrvatskoj prijavljeno 15 nuspojava na Modernino i 535 nuspojava na Pfizerovo cjepivo, od čega dvije ozbiljne koje su zahtijevale primjenu adrenalina
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ govorila je o produljenom Covidu, rekavši da je povećan broj takvih Covid pacijenata u drugom valu.

‘Puno je više bolesnika s teškim oblikom bolesti, koji su puno dulje hospitalizirani, što nije problem samo za njih jer mogu biti izloženi intrahospitalnim infekcijama, nego i na neki način opterećuje bolnički sustav i onemogućava prijem većeg broja pacijenata’, rekla je Markotić.Karakteristično za produljeni Covid je teška obostrana upala pluća, što može u konačnici rezultirati trombozom ili plućnom embolijom, kazala je Markotić, a upravo u pacijenata s dugotrajnim Covidom najčešće se događaju mutacije vrusa. Otkrila je da je jedan pacijent u Hrvatskoj već mjesec i pol dana ima virus u nosu, što teoretski može značiti da je još zarazan.

‘To su idealna mjesta za stvaranje mutacija i širenje virusa’, rekla je Markotić, ponavljajući da je ovo opasna i još uvijek neistražena bolest.

Primijećeno je da su žene u većem postotku prijavljivale simptome produljenog Covida.Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, komentirao je prosvjed poduzetnika na Trgu bana Jelačića. Ponovio je da Stožer od početka nastoji balansirati mjere i da je bilo sastanaka s poduzetnicima.

‘Da su se mjere u ugostiteljskim objektima provodile kako je trebalo, možda ne bi došli u ovu situaciju. Tada su i brojevi počeli rasti. Jedna od glavnih poruka preko medija bila je da trebamo ići u zatvaranje tih objekata’, rekao je Božinović.

Od prije dva mjeseca, kada su zatvoreni ti objekti, zbog provedbe mjera i odgovnornog ponašanja građana brojevi su počeli padati, ali još nisu na zanemarivoj razini, rekao je ministar, dodajući da iskustvo drugih, ali i iskustvo u dvije hrvatske sjeverne županije, pokazuje da se stvari mogu vrlo brzo promijeniti.’Mi smo sada donijeli mjere popuštanja, djeca nam idu u školu. Ljudi se predstavljaju kao predstavnici svih poduzetnika. U Hrvatskoj je registrirano 215.000 poduzetnika, a zatvorenih je 18.000… Mi činimo sve kako bi otvorili što više toga uz minimalan rizik’, kazao je Božinović.

Kada su u Hrvatskoj ugostiteljski objekti radili u listopadu i dijelu studenog, u Europi je sve bilo zatvoreno, a tako je i sada u velikoj većini država. U Hrvatskoj nema ni policijskog sata.

‘Sve što smo radili dosad, uključujući i posljednjih dana, tu nema mjesta nikakvoj represiji. Nastavit ćemo raditi na ovaj način, imajući u vidu naše sugrađane koji se izlože virusu, završe u bolnici i imaju teške kliničke slike’, rekao je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš napomenuo je da je zdravlje na prvom mjestu i da bez toga sve pada u vodu. Stoga nema prostora za popuštanje mjera.

‘Ne smijemo biti nestrpljivi i napraviti krivi potez. Svi svjedočimo tome što se može dogoditi u kratkom roku. Zato bez žurbe. Moramo naglasiti nove izazove, novi sojevi problemi s cijepljenjem. ali imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti. Treba naglasiti da smo među liberalnijjim zemljama u svijetu i Europi’, rekao je Beroš.Alemka Markotić naglasila je da smo još uvijek u zimskom razdoblju i još uvijek je jako puno bolesnih, osobito u ostatku Europe, a kretanje nije zaustavljeno.

‘Mogu donijeti mutirane varijente i to može izazvati nova žarišta. Moramo biti iznimno oprezni ako ne želimo pogoršanje u zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom smislu’, rekla je Markotić.

O ruskom cjepivu i fešti Sv. Vlaha
Po pitanju ruskog cjepiva, Capak je rekao da nema nikakvih prepreka da proizvođač podnese zahtjev za registraciju tog cjepiva u EU. Što se tiče najavljenog sekvenciranja virusa, Markotić je izvijestila da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta u opremi, a bit će potrebe za dodatnom edukacijom stručnjaka. ‘Imamo znanje i infrastrukturu, strategija će biti predložena Ministarstvu zdravstva u idućih nekoliko dana’, rekla je Markotić.

U Dubrovniku se slavi fešta Sv. Vlaha sa stotinama sudionika, a ministar Božinović ne misli da je bila pogrešna odluka da se fešta održi jer su od strane organizatora poslane detaljne epidemioške mjere. Nema informacija s terena da se mjere krše, dodao je ministar.(Tportal)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal

Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo; Kurz: Ne želimo se isključivo oslanjati na EU

OgPortal

Neispravnost električnih instalacija je uzrok požara kuće u Sjeničaku Lasinjskom

OgPortal

Video koji je šokirao milijune: Stjuardesa ‘rastavila‘ svoje lice pa otkrila sasvim drugu ženu!

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih

OgPortal