Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Republikanci odbili kazniti zastupnice Greene i Cheney

Marjorie Taylor Greene ist

Republikanci u Zastupničkom domu odlučili su u srijedu da neće kazniti zastupnicu Marjorie Taylor Greene za propagiranje teorija zavjere i komentare koji uključuju potporu nasilju protiv demokrata, kao ni Liz Cheney koja je glasovala za opoziv Donalda Trumpa.

Kontroverzna zastupnica iz Georgie Taylor Green, novopridošlica u parlamentu i radikalna Trumpova podupirateljica, na meti je mnogih kritika i poziva na ostavku zbog njezine potpore teorijama urote, prijašnjih negativnih izjava o žrtvi pokolja u školi u Parklandu i komentara u kojima navodno poziva na ubojstva demokrata.

Marjorie Taylor Greene (46) na dužnost je stupila prošlog mjeseca. Prije nego je izabrana, na Facebooku je “lajkala” komentar u kojemu se kaže da bi “metak u glavu” Nancy Pelosi, demokratske predsjednice Zastupničkog doma, bio najbrži način da se ukloni s dužnosti, prenijela je mreža CNN. Usto je pisala da su pucnjave u školama bile orkestrirane kako bi se pooštrio zakon o nošenju vatrenog oružja. Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy, iako ne podupire takva stajališta, rekao je da su ona izrečena prije nego što je Taylor Greene izabrana.

Demokrati koji kontroliraju donji dom rekli su da će u četvrtak glasovati o njezinu izbacivanju iz odbora. Steny Hoyer, drugi čovjek demokrata u donjem domu, rekao je ranije u srijedu da je s vođom republikanaca Kevinom McCarthyjem razgovarao o zastupnici Marjorie Taylor Greene. Budući da se Hoyer i McCarthy nisu mogli dogovoriti o sudbini Taylor Greene, koja je imenovana u odbore za prosvjetu i za proračun Zastupničkog doma, o tome se glasovalo.

Republikanka je u svojoj kampanji isticala da je članica protrumpova pokreta QAnon, krajnje desnog pokreta koji vjeruje da Donald Trump vodi tajni rat s međunarodnom sektom koju čine pedofili i sotonisti. Republikanci su rekli da se Greene ispričala zbog ranijih komentara, a prema medijskim izvješćima, dobila je ovacije nekih članova.
Glasovima 145-61, republikanci su također odlučili da zastupnici Liz Cheney ne oduzmu poziciju treće republikanke u Zastupničkom domu.

Cheney je, kao i devet drugih republikanaca iz donjeg doma, glasovala za opoziv Trumpa 13. siječnja pod optužbom za pobunu nakon smrtonosnog napada na američki Kapitol tjedan dana ranije. Ostalih 197 glasova bilo je protiv opoziva. Liz Cheney rekla je tada da se “nikada nije dogodila veća izdaja predsjednika Sjedinjenih Država njegove dužnosti i njegove zakletve Ustavu”. U srijedu navečer za CNN je rekla da ne žali zbog svog glasa za opoziv Trumpa.

Liz Cheney (54), kći bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneya, bila je u republikanskoj administraciji prije prve pobjede na izborima za Kongres 2016. godine. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Vlada odbila prijedlog zakona za nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog partnera!

OgPortal

Švicarska na referendumu zabranila nošenje burki

OgPortal

Mirnija nedjelja

OgPortal

Predsjednik Milanović u Sisku i Petrinji

OgPortal

Markotić: U travnju stiže cjepivo koje se daje u jednoj dozi

OgPortal

Gradonačelnikova čestitka za Dan žena

OgPortal