Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Varga i Curić su krivi za aferu SMS. Dobili su 3,5 i dvije godine zatvora

varga

Bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga i Blaž Curić, nekadašnji vozač u Ministarstvu poljoprivrede i kum HDZ-ovog Milijana Brkića nepravomoćno su proglašeni krivima u aferi SMS. Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Osijeku. Franjo Varga osuđen je na kaznu zatvora od 3 i pol godine. Curić je osuđen na dvije godine zatvora.Za što su optuženi Varga i Curić?
USKOK je Vargi, koji je uhićen u rujnu 2018., na teret stavio sprječavanje dokazivanja, odnosno izradu lažnih SMS-ova koji su trebali biti korišteni u procesu protiv Zdravka Mamića i suoptuženih za izvlačenje novca iz Dinama, kao i tijekom postupka izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije. Radilo se o navodnoj SMS prepisci visokih dužnosnika iz koje se moglo zaključiti da je bilo određenih pritisaka na pravosuđe.

Curić je optužen da je Vargi dostavljao telefonske brojeve osoba čiju je lažnu SMS komunikaciju ovaj kasnije konstruirao, odnosno da mu je u svemu pomagao. USKOK je za obojicu zatražio stroge kazne, budući da su ranije radili u policiji i bili su svjesni svojih postupaka.

Što su svjedoci pričali na sudu?
I Todorić i Mamić tijekom suđenja potvrdili su da su dobili spornu SMS komunikaciju, te da su sve predali svojim odvjetničkim timovima. Todorić je uvjeravao sud da ju je dobio od izvjesnog Ivice kojem nije znao prezime, dok je Mamić, svjedočeći putem video linka iz BiH, opisao sastanke s Vargom koji mu je davao određene dokumente. S Vargom ga je povezao Tomislav Karamarko.U svom iskazu na sudu i Karamarko je potvrdio da je kontaktirao s Vargom i to oko sumnji u krađu rezultata HDZ-a na izborima. Kasnije ga je povezao s Mamićem.

Franjo Varga: ‘Nisam kriv’
Sam Varga od početka je negirao optužbe, tvrdeći kako je spornu SMS prepisku dobio od jednog policajca nekoliko dana prije presude Mamiću. Zato je proslijedio bivšem šefu Dinama. Kako je u tom času suđenje već bilo završeno Varga smatra da nije mogao spriječiti bilo kakvo dokazivanje.
Odbacio je i optužbe da mu je Curić dostavio telefonske brojeve premijera Andreja Plenkovića i bivšeg potpredsjednika Sabora i HDZ-a Milijana Brkića, a da mu je telefonski broj bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić dostavio upravo Brkić, s kojim je u korespondenciji od 2008. godine.

Čiji je kompjuter s podacima?
Laptop, koji mu je oduzet, dao mu je Karamarko i to kako bi napravio ‘back up’. Tvrdio je kako uopće ne zna čiji je to uređaj, no na njemu je našao neke poruke vezane za Todorića, pa ih je pohranio. Nakon što je to javio Curiću i Brkiću, te posredno Plenkoviću, tvrdio je, došla su neka dva čovjeka i oduzela mu sve uređaje. Pričao je još kako je dio sporne korespondencije zaprimio od “policije, agencije, agenata te stranih agenata”.

Za Curićev poziv, u kojem mu je javio da mu se sprema uhićenje, Varga je kazao kako se to uopće nije odnosilo na ovaj slučaj s Mamićem.

I Curić tvrdio da nije kriv
Blaž Curić u svojoj obrani također je negirao krivnju. Nije, kaže, nikada Vargi dostavljao nikakve brojeve telefona, a posebno ne kontakte visokih državnih dužnosnika.

Odbacio je i optužbe da je Vargu telefonski upozorio da ga se istražuje. Priznao je da je tog dana bio u blizini trgovačkog centra odakle je Vargi upućen poziv, ali je naglasio kako on nije bio osoba koja je zvala Franju Vargu.

Ravnateljstvo policije još nije otkrilo tko je odao tajnu informaciju o kriminalističkom istraživanju protiv Varge i pripremama za uhićenje./telegram.hr/

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Ogulinski Hreljin bez vode

OgPortal

U petak nova akcija darivanja krvi

OgPortal

Krađe u Krnjaku i Dugoj Resi

OgPortal

Osam vatrogasnih intervencija

OgPortal

Može li se Sputnjikom V riješiti nedostatak cjepiva na tržištu?

OgPortal

Češki predsjednik zatražio cjepiva od Kine

OgPortal