Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Umirovljeničke udruge traže odgodu cijepljenja starijih cjepivom AstraZenece

Branka prvo cjepivo u RH

Umirovljeničke udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) u nedjelju su od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražile da do daljnjega cijepljenje AstraZenecinim cjepivom ograniči na mlađe od 65 godina.

Traže da se cijepljenje tim cjepivom ograniči na populaciju do najviše 65, odnosno 60 ili 55 godina i zato što je tako odlučio velik broj europskih zemalja, primjerice Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Švedska, Danska, Norveška, Belgija, Poljska, Mađarska, dok je Švicarska privremeno obustavila cijepljenje svih dobnih skupina.

  • I hrvatskim je vlastima poznato da su sve te zemlje naručene i isporučene količine tog cjepiva odlučile upotrijebiti za mlađu populaciju, osobito za zaposlene u javnim službama, jer za stariju populaciju ne žele upotrijebiti cjepivo za koje nema dovoljno podataka da je učinkovito za njihovu dob, ističu SUH i MUH u priopćenju.

Navode da je to cjepivo testirano na samo 660 osoba od 65 i više godina te se ne smatra dovoljno provjerenim glede stope efikasnosti za tu dobnu skupinu.

Također ističu da su u drugim zemljama odgovornost osiguranja najučinkovitijeg cjepiva za najranjiviju skupinu starijih građana preuzele vlade i službene institucije, dok se u Hrvatskoj putem medija odgovornost grubo prebacuje na pojedince i zastrašuje ih se pitanjem hoće li i kada doći do učinkovitijeg i provjerenog cjepiva ako odbiju AstraZenecino.

  • Starije građane poziva se da uzmu ono što je trenutačno dostupno, umjesto da Vlada preuzme odgovornost za dobavljanje odgovarajućeg cjepiva, upozoravaju udruge.

Neprihvatljivim smatraju to što hrvatski epidemiolozi “hladnokrvno” priznaju kako je točno da još nema dovoljno podataka o učinkovitosti cjepiva AstraZenece, ali navode da će i to cjepivo spriječiti teži oblik bolesti ili smrt. Neprihvatljivo im je i to što epidemiolozi upozoravaju da će se stariji “načekati” za drugo cjepivo.

Nadalje, udruge ističu da eksponencijalni rast rizika od smrti nakon 65. starijim osobama daje za pravo da, kao i u drugim europskim zemljama, očekuju posebnu skrb i tretman, a ne da ih se uvjerava – bolje išta, nego ništa.

SUH i MUH očekuju će predsjednik Republike i premijer poduzeti žurne mjere kako bi se spriječilo eksperimentiranje s hrvatskim građanima starije dobi, barem dok AstraZeneca ne provede dodatna istraživanja o učinkovitosti cjepiva. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal

Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo; Kurz: Ne želimo se isključivo oslanjati na EU

OgPortal

Neispravnost električnih instalacija je uzrok požara kuće u Sjeničaku Lasinjskom

OgPortal

Video koji je šokirao milijune: Stjuardesa ‘rastavila‘ svoje lice pa otkrila sasvim drugu ženu!

OgPortal

Ogulin i danas bez novozaraženih

OgPortal