Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Važna Papina gesta: prvi put imenovao ženu za podtajnicu Biskupske sinode

Papa Franjo 87 ist

Papa Franjo je prvi put imenovao ženu na položaj podtajnika Biskupske sinode postavljajući Francuskinju Nathalie Beqcuart na tu dužnost. Papa je kao podtajnika u tom tijelu uz francusku teologinju imenovao i Španjolca Luisa Marina de San Martina, objavio je Vatikan.Podtajnici će pomagati malteškom kardinalu Mariju Grechu u pripremi i održavanju sinoda, biskupskih skupština koje se povremeno sastaju. Vjerski mediji prenose kako je imenovanje Becquart na funkciju s glasačkim pravima simbol osnaživanja žena unutar Crkve.

„Imenovanje sestre Nathalie Becquart na mjesto podtajnice pomaže nam da se prisjetimo da u procesima sinode posebno mjesto ima glas Božjih ljudi“, rekao je Grech za Vatican News, službeni medij Svete Stolice.

Papa želi reformirati sinodu
Imenovanje predstavlja papinu želju „za većim sudjelovanjem žena u procesu donošenja odluka u Crkvi“, dodao je Grech. 52-godišnja Becquart je prije zaređivanja završila poduzetništvo, pa filozofiju na pariškoj Sorbonni.Franjo je ranije signalizirao da želi reformirati sinodu i dati veću ulogu ženama i laicima unutar Crkve.

Biskupska sinoda tijelo je koje je 1965. osnovao papa Pavao VI. nakon što je na Drugom vatikanskom koncilu izražena želja o nastavku kolegijalnog upravljanja Crkvom. (hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

29 novih slučajeva u županiji, Ogulin bez novooboljelih

OgPortal

Beroš objavio brojke: Imamo 544 novozaraženih, i dalje bilježimo rast novih slučajeva u odnosu na prošli tjedan

OgPortal

Kupila automobil, pa se naknadno iznenadila brojem prijeđenih kilometara

OgPortal

Učenici OTŠ-a izradili klupe i vješalice za gardarobe plesne dvorane Pučkog učilišta

OG Portal

Vatrogasci intervenirali sedam puta

OgPortal

Rizik od hospitalizacije 64 posto veći kod britanske varijante koronavirusa

OgPortal